Experten: Så skapar du hållbarhetsnytta under Black Week

Hållbarhet Många hållbarhetsvänners största mardröm – Black Week – har dragit igång. Men för företag som inte vill bidra till överkonsumtion, utan i stället gå mot strömmen är det möjligt att dra nytta av veckan. Hållbarhetsexperten Jennie Grute berättar om hur.

Experten: Så skapar du hållbarhetsnytta under Black Week
Foto: Adobe Stock/Privat.

På fredag är det Black Friday, ett koncept som har importerats från USA och egentligen bara handlar om en sak: att få så många som möjligt att konsumera så mycket som möjligt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Dagen har dessutom utvecklats till att inte bara handla om en dag, utan en hel vecka – Black Week, där varumärken under en hel vecka basunerar ut erbjudanden och skickar ut massmejl med rabattkoder till möjliga konsumenter.

Det göder den konsumtionshysteri som vi befinner oss i”

Jennie Grute

Jennie Grute är tillförordnad generalsekreterare på den ideella organisationen Medveten Konsumtion, som verkar för att människor ska handla hållbart. Hennes största önskan är att veckan inte fanns överhuvudtaget.

– Hela konceptet handlar om överkonsumtion, där privatpersoner köper saker de kanske inte behöver. Det är en enorm belastning för privatekonomin, men också för klimatet och göder den konsumtionshysteri som vi befinner oss i hela året. Det bästa hade varit om den här veckan inte fanns alls, säger Jennie Grute.

Men nu när verkligheten är en annan, har Jennie Grute några råd till företag som vill gå mot strömmen. Hennes första råd är att ”ghosta” veckan.

– Ett sätt är att totalt vägra Black Week. Gör inte en grej av det och skicka inte ut några rabatter eller erbjudanden. Ignorera den i stället, som ett sätt att tysta ut den, säger hon.

Så drar du nytta av veckan

Men det är också möjligt för företag att dra nytta av veckan och visa upp sitt hållbarhetsarbete och vad man som företag anser är viktigt.

– Gör en antikampanj som ett sätt att visa på vilken sida du står. Använd uppmärksamheten för att sprida ett annat, bättre budskap, säger hon.

Hon säger att företag dels kan göra det själva, dels genom att ansluta sig till en större rörelse. I sammanhanget nämner hon Circular Monday, som infaller idag och som är en svensk kampanj som vuxit till en global kampanj. Syftet med dagen är att sprida företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster, samt uppmuntra till cirkulär konsumtion.

– Använd veckan för att sprida dina cirkulära affärsmodeller, som ett sätt att hjälpa kunden att gå över till en cirkulär ekonomi. Det kan vara företag vars hela affärsmodell är cirkulär, eller företag som har satsningar på återbruk och reparation.

Utnyttja uppmärksamheten som veckan ger

Ett annat alternativ för företag som vill gå mot strömmen är att ansluta sig till initiativet Give Back Friday, som är en motreaktion till Black Friday och som likt Circular Monday har vuxit i popularitet.

– Det handlar om att företag donerar en del av sin vinst till välgörande ändamål. Det kan också handla om att företag väljer att höja priserna något, eller uppmana sina kunder att donera pengar, säger hon.

Slutligen säger hon att företag som har ambitionen att vara hållbara, under veckan har möjlighet att visa upp det för omvärlden.

– Använd uppmärksamheten som veckan ger på konsumtion, och se till att sprid era hållbarhetsbudskap och vad ni gör planeten, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.