Elbilens framtid kartlagd

Elbilsmarknaden kommer att skapa och driva andra marknader. Här har Sverige en chans att stå på tå. Det visar en ny rapport.

Elbilens framtid kartlagd

5000 miljarder kronor. Det är de globala investeringar som väntas till följd av elbilssamhällets utbyggnad, enligt rapporten Ladda för nya marknader, som presenteras av Vinnova och Blue Institute.

– På samma sätt som bensinbilen har format mycket av den värld vi lever i idag, är det möjligt för elbilen att ta över stafettpinnen och föra utvecklingen vidare mot bättre miljö, smarta elnät och investeringar i förnybar el, säger Katarina Almquist Carnlöf, Vinnova.

Sveriges roll

Särskilt fokus i rapporten har varit konsekvenserna för elnät, elproduktion och servicekulturer samt vilken roll svensk industri har inom dessa områden.

Enligt studien kommer elbilsmarknaden att skapa och driva andra marknader . Och trots att Sverige inte blir marknadsledande på elbilstillverkning finns förutsättningar att vara med och förverkliga elbilarnas försörjnings- och servicesystem. Dessutom har Sverige goda förutsättningar som testmarknad för elbilar och laddhybrider.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.