nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Elbilens framtid kartlagd

Elbilsmarknaden kommer att skapa och driva andra marknader. Här har Sverige en chans att stå på tå. Det visar en ny rapport.

  • Annons 1

5000 miljarder kronor. Det är de globala investeringar som väntas till följd av elbilssamhällets utbyggnad, enligt rapporten Ladda för nya marknader, som presenteras av Vinnova och Blue Institute.

– På samma sätt som bensinbilen har format mycket av den värld vi lever i idag, är det möjligt för elbilen att ta över stafettpinnen och föra utvecklingen vidare mot bättre miljö, smarta elnät och investeringar i förnybar el, säger Katarina Almquist Carnlöf, Vinnova.

Sveriges roll

Särskilt fokus i rapporten har varit konsekvenserna för elnät, elproduktion och servicekulturer samt vilken roll svensk industri har inom dessa områden.

Enligt studien kommer elbilsmarknaden att skapa och driva andra marknader . Och trots att Sverige inte blir marknadsledande på elbilstillverkning finns förutsättningar att vara med och förverkliga elbilarnas försörjnings- och servicesystem. Dessutom har Sverige goda förutsättningar som testmarknad för elbilar och laddhybrider.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4