Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ekologisk produktion ökar

Den ekologiska produktionen har tagit fart under de senaste åren. Ökningen beror dels på miljöersättningen som infördes 2006, dels på högre marknadspriser. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket.

2006 infördes en högre ersättning för certifierad ekologisk produktion. Dessutom prioriterades produktion där skillnaden mot konventionell produktion är som störst, till exempel slaktsvin och fjäderfä. I Jordbruksverkets rapport konstateras att den certifierade ekologiska arealen har ökat med 20 procent mellan 2006 och 2008. Dessutom har den certifierade ekologiska djurhållningen ökat kraftigt.

Analysen visar att ökningen både beror på miljöersättningen och ökade priser på marknaden.

– Inom till exempel ekologisk mjölkproduktion och grönsaksodling har merpriset haft större betydelse för intäkter och lönsamhet än ersättningen. Däremot kan lönsamhetsförbättringen i ekologisk växtodling jämfört med konventionell knytas till miljöersättningen, konstaterar Anna Clarin, en av författarna bakom rapporten.

Rapporten visar också att samtidigt som den totala arealen där man får miljöersättning för ekologisk produktion har ökat så har kostnaderna för ersättningen minskat.

– Det finns alltså tydliga tecken på att miljöersättningen till ekologisk produktion har blivit mer kostnadseffektiv än tidigare, säger Ann-Marie Dock Gustavsson, som också är en av författarna till rapporten.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.