Avskogningsförordningen skjuts upp – så påverkas företagen

Avskogningsförordningen I veckan stod det klart att avskogningsförordningen skjuts upp med ett år. Det svåra kommer inte bli att följa lagen, utan att visa att man följer lagen. Det anser en expert som är kritisk till lagförslagets stora byråkratiska överbyggnad.

Avskogningsförordningen skjuts upp – så påverkas företagen

EU har beslutat att skjuta upp sin avskogningsförordning till den 30 december 2025. Förordningen syftar till att minska handel med varor som bidrar till global avskogning och gäller bland annat kakao, palmolja och trä. Små företag får ytterligare sex månader på sig, med sista datum den 30 juni 2026. Beslutet fattades efter förhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet, där enighet nåddes trots hård debatt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Förordningen innebär att företag måste kunna bevisa att produkter inte bidragit till avskogning. Den har kritiserats för att skapa byråkratiska utmaningar, men anses också viktig för miljön. Länder som Danmark stöder lagen, medan Sverige visat skepsis. Förberedelser pågår på nationell nivå för att säkerställa att reglerna kan införlivas.

Sara Sundquist, näringspolitisk expert, på Livsmedelsföretagen ser både fördelar och utmaningar med den kommande lagen.

– Det bästa är så klart att det inte blir tillåtet att sälja produkter från mark där det har pågått skogsskövling och avskogning. Det är en väldigt viktig fråga. En stor utmaning är dock att det blir så svårt att visa att man uppfyller lagstiftningen. Man har gjort en väldigt stor byråkratisk överbyggnad på förslaget. Jag tror också att den är större än vad många förstår. Lagen kommer att påverka, utöver livsmedelsproducenter, även det minsta lilla snickeriet i Sverige.

Att de som påverkas av lagen nu får ett års uppskov uppskattas av Livsmedelsverket där Sara Sundquist beskriver lagstiftningen som ligger för ”mycket komplex”.

– Att se till att produkter kommer från icke-avskogad mark är inte den stora utmaningen här för våra medlemsföretag. Att hantera de byråkratiska systemen runt lagstiftningen, med särskilda informationssystem och upprättande av due diligence-förfaranden. Det kommer däremot bli utmanande för många företag. Att visa att man följer lagen kommer att bli det trixiga.

Vilka är era råd till era medlemmar?

– Nu får de tid att sätta sig in i systemen och skapa systemstöd för det här. Nu gäller det att verkligen lära sig hur det funkar och skapa system för spårbarhet. Det gäller också att bygga system som kräver så lite handpåläggning som möjligt. Man ska också vara medveten redan nu om att det är ganska mycket som ska göras med många dokument som ska registreras och finnas på plats när lagen träder i kraft.

I det liggande förslaget finns tuffa sanktioner mot de företag som bryter mot förordningens krav. Bland annat böter på upp till 4 procent av ett företags omsättning. Sara Sundquist menar att du nu återstår att se hur Sverige implementerar förordningen.

– Vi får se hur lagstiftningen implementeras. Det finns både straff med färdiga belopp i förslaget, men riktigt så ser det inte ut i svensk rättsskipning. Här använder vi oftast en sanktionstrappa där det ges hårdare straff för grövre förseelser. Det skulle förvåna mig om vi inte får det också här. Det finns inget intresse i att försätta ett företag i konkurs för en liten förseelse.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste