Billigt med fossilfritt Danmark

Den danska klimatkommissionen har stakat ut vägen mot ett fossilfritt Danmark år 2050. En billig omställning, visar studien.

Billigt med fossilfritt Danmark

Den danska regeringens klimatkommission har undersökt hur landet kan bli oberoende av fossila bränslen till år 2050 och samtidigt nå målet om att minska utsläppen av växthusgaser med mellan 80 till 95 procent till samma år, jämfört med 1990 års nivåer.

Vad de kom fram till? Jo, att det blir relativt billigt att ställa om. Den totala kostnaden för miljökalaset spår forskarna blir omkring en halv procent av landets BNP år 2050.

Greenpeace företrädare tycker att rapporten är en förebild.

– Danska politiker har nu fått den hållbara färdplan som även svenska politiker måste beställa om man har långsiktiga visioner. Rapporten visar att ett fossiltfritt samhälle med 100 procent förnybar energi faktiskt kommer till lägre kostnad, utan att ta en riskfylld omväg via kärnkraft eller falska klimatlösningar. Sveriges energiutveckling framstår som bakåtsträvande i jämförelse, säger Isadora Wronski på Greenpeace.

Vind och biomassa

Men för att lyckas krävs det att Danmark vänder ryggen åt olja, kol och gas och blickar mot främst vindturbiner och bioenergi.

El får en mer central roll i framtidens energisystem. 40-70 procent av energin kommer från el istället för dagens 20 procent, slår rapporten fast. Hus värms upp av elektriska värmepumpar med energi från vindturbiner och fjärrvärme från solvärme, biomassa, geotermisk energi och värmepumpar. Bilarna drivs på olika kombinationer av el och biobränslen. En effektivare energianvändning är också en viktig del i att nå målet.

Totalt innehåller rapporten 40 specifika förslag för att lyckas med att skapa ett fossiloberoende Danmark.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.