Bilar, trafik och bränslen

Miljöbilsboom, Stockholms första elmack och en ny lag om bränslekonvertering för bensindrivna bilar. Sommaren 2008 blev miljöbilisternas sommar.

Bara under juni månad registrerades 8 110 miljöbilar. Detta är en ökning med 78 procent jämfört med samma månad i fjol, dessutom utgjorde miljöbilarna ungefär en tredjedel av nybilsförsäljningen.

Organisationen Gröna bilister tror att ökningen kommer att fortsätta och att anledningarna till miljöbilsboomen är de allt mer stigande bensinpriserna samt att fler miljöbilar kommer ut på marknaden.

Av de miljöbilar som såldes i juni var 72,2 procent etanoldrivna, vilket motsvarar var fjärde såld nybil. Saab 9-3 BioPower är den miljöbil som sålt bäst hitintills i år.

Ny lag ger bättre miljö

Nu finns miljövänliga lösningar även för dem som inte har råd eller vill köpa ny bil. Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft. Det är nu tillåtet att konvertera en bensindriven bil till etanol- eller gasdrift.

Den nya lagen innebär att konverteringsfirman tar över ansvaret för att bilen lever upp till de regler som finns, till exempel avgasutsläpp. Förut var detta biltillverkarens ansvar. Efter det måste bilen godkännas och omregistreras av Bilprovningen. Bilens motor, transmission och drivlina täcks av ordinarie maskinskadeförsäkring.

För kunden kostar konverteringen cirka 7 000-15 000 kronor. Ingen miljöbilspremie ges, men andra förmåner för miljöbilar är desamma för konverterade bilar. En konverterad bils klimatpåverkan beräknas halveras.

Elbilsstad nummer ett

Stockholm ska nu bli en av världens ledande elbilsstäder. Stockholms stad har tillsammans med Fortum inlett ett samarbete för att nå det målet och i början av juli demonstrerades den första elmacken.

Fler laddstolpar för elbilar kommer att sättas upp redan i år och som en del i projektet har fem bilar konverterats till laddhybrider. Det innebär bilar med uppladdningsbara batterier och som till största del drivs av el. Bilarna kan laddas från elnät då den står parkerad.

Ökad användning av elbilar skulle bidra till minskade koldioxidutsläpp och målet för förnyelsebar energi 2020 ett steg närmare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.