Årets första miljörådsmöte – det står på agendan

EU Industriutsläppsdirektivet, förpackningsavfall och certifiering av koldioxidupptag. Det är några av de frågor som står på agendan vid årets första miljörådsmöte i EU som Sveriges klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) leder.

Årets första miljörådsmöte – det står på agendan
Foto: European Union/Adobe Stock.

Idag, på torsdagen, träffas EU:s klimat – och miljöministrar i Bryssel för årets första miljörådsmöte.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Under dagen väntas ministrarna bland annat komma överens om en allmän riktlinje gällande en revidering av industriutsläppsdirektivet, IED. Förslaget innehåller en rad nya bestämmelser som syftar till att minska utsläppen. Diskussionerna handlar bland annat om att direktivet ska utökas till att omfatta branscher som gruvor och batterifabriker.

”Har arbetat intensivt”

Då Sverige står som ordförandeland i Europeiska unionens råd kommer Sveriges klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att leda mötet.

– Det reviderade industriutsläppsdirektivet är viktigt – både för miljön och för industrin i hela EU. Det svenska ordförandeskapet har arbetat intensivt för att nå en överenskommelse som innehåller en bra balans mellan olika intressen. Ambitionen är att uppnå ett högt miljöskydd, rättvisa konkurrensvillkor och rimliga villkor för industrin, säger hon i ett pressmeddelande från regeringen.

Utöver det väntas ministrarna också diskutera ambitionerna i förslaget om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR, samt förslaget till ett certifieringsramverk för upptag och infogning av koldioxid. Därtill står en revidering av avloppsdirektivet, med fokus på ambitionsnivå, också på agendan.

Till Miljö & Utveckling säger Romina Pourmokhtaris stab att mötet kommer att hålla på tills sent på torsdagskvällen. Eventuella överenskommelser kommer därefter att presenteras vid en presskonferens.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.