Grönt ljus för EU-lag om avskogning: ”Historiskt”

Biologisk mångfald Import av produkter som bidrar till avskogning, eller skogsförstörelse, ska förbjudas. Det står klart efter att förslaget nu fått grönt ljus av EU-parlamentet.
– Det här är ett första steg för oss att ta ansvar över vårt konsumtionsmönster, säger EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius under ett informellt ministermöte i Sverige.

Grönt ljus för EU-lag om avskogning: ”Historiskt”
Foto: Adobe Stock.

Den nya lagstiftningen innebär att företag endast får sälja produkter inom EU om leverantören kan intyga att de råvaror som produkten innehåller inte bidrar till avskogning.

De produkter som omfattas av den nya lagen är nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, soja, trä, gummi, träkol, trycksaker och palmolja. Även produkter som innehåller dessa råvaror, så som choklad och möbler, omfattas. Därtill ska företag kunna intyga att produkterna följer lagstiftning inom mänskliga rättigheter och att ursprungsbefolkningens rättigheter respekteras.

”En historisk överenskommelse”

Förslaget klubbades igenom av EU-parlamentet på onsdagen, med 552 röster för 44 röter emot och 43 nedlagda röster. Bara några timmar efter kommenterade Virginijus Sinkevičius, EU:s miljökommissionär med ansvar över miljö, hav och fiske, den nya lagen under en presskonferens i Sverige.

– Det här är en historisk överenskommelse, där vi förbjuder import av produkter som bidrar till avskogning. Det är ett pågående problem, som till och med ökar, i andra delar av världen och det här är det första steget för oss att ta ansvar för vårt konsumtionsmönster, sade han under presskonferensen, som ägde rum efter ett informellt möte med EU:s klimat – och miljöministrar.

Så ska företagen kontrolleras

Under förhandlingarna om den nya lagen, har parlamentet utvidgat definitionen av avskogning, som nu innefattar omvandling av primärskog och naturligt föryngrad skog till skogsplantage eller annan trädbevuxen mark.

För att säkerställa att företagen följer de nya reglerna kommer behöriga EU-myndigheter ges åtkomst till relevant information om företagen, samt utföra kontroller med hjälp av satelitverktyg för övervakning och DNA-analys för att ta reda på var produkterna kommer ifrån.

Straffen för företag som bryter mot reglerna ska enligt parlamentet vara ”proportionerliga och avskräckande”. Det högsta bötesbeloppet ska vara minst fyra procent av företagets totala årliga nettoomsättning i EU.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.