7 svenska företag får A för miljöarbete av CDP

Miljöarbete 70 procent fler företag rapporterar vad de planerar göra till CDP vad gäller klimat, skog och vatten, jämfört med år 2015. De bästa, som samlas på A-listan, är också fler. Antalet A-listade svenska företag har mer än dubblerats, från tre förra året till sju i år.

7 svenska företag får A för miljöarbete av CDP
Skog, vatten och klimat bedöms. Foto: David Mark.

Sju svenska företag rankas som A  av CDP för sitt miljöarbete,  mot tre förra året. Det blev klart när den ideella EU-finansierade föreningen, tidigare Carbon Disclosure Project, presenterade resultatet av årets globala frågerunda om klimat, skog och vatten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Sju företag på A-listan är ett starkt resultat, med tanke på den svenska marknadens storlek, säger Maxfield Weiss, direktör för företagsansvar hos CDP Europe, till Miljö & Utveckling.

Han berättar att det som utmärker de sju företagen är att de alla har godkända vetenskaplig förankrade klimatmål i linje med Parisavtalet, det som brukar benämnas Science Based Targets.

45 procent fler A

A-listan innehåller tre kategorier, en för vardera frågeställningen. Inget svenskt företag är A-klassat för alla tre kategorierna, men Electrolux är A-listat för såväl klimat som vatten och Tetra Pak för klimat och skog. Att vara A-listad innebär att frågorna hanteras allra högst upp i företaget. Sammantaget finns omkring 300 A-listade företag hos CDP.

– I år ökade antalet på A-listan med 45 procent. Det är uppmuntrande, särskilt under ett år med så här stora utmaningar, säger Maxfield Weiss.

Bland de tio företag som är A-listade i alla tre kategorierna finns det franska livsmedelsföretaget Danone, finska skogsföretaget UPM Kymmene och amerikanska HP Inc bland andra.

Europa i täten

FAKTA

Svenskarna på A-listan

Billerud Korsnäs

Castellum

Electrolux

Essity

H&M

Tetra Pak

Vattenfall

– Europa utmärker sig med 40 procent av alla A-listade företag. Storbritannien, Tyskland och Frankrike har flest, 19 stycken var. Tyskland står för den snabbaste utvecklingen under senare år, berättar Maxfield Weiss.

Antalet företag som deltar har ökat med 14 procent sedan förra året, och är nu drygt 9 600 stycken. Trenden går stadigt uppåt, och jämfört med starten år 2015 är företagen som deltar 70 procent fler.

– Det beror på både bättre rapporteringen och på konkreta åtgärder. Men att rapporteringen ökar är något bra i sig, eftersom det är ett första steg mot mer ambitiösa åtgärder, säger Maxfield Weiss.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.