290 kommuner: Här har utsläppen ökat mest

Kommun Under 2020 till 2021 ökade de fossila koldioxidutsläppen i sju av tio kommuner. Samtidigt har flera kommuner lyckats vända den negativa trenden och minskat sina utsläpp. Miljö & Utveckling har hela listan.

290 kommuner: Här har utsläppen ökat mest

I genomsnitt ökade koldioxidutsläppen med 2,3 procent i alla kommuner i landet under 2021 jämfört med 2020.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt den senaste klimatutsläppsstatistiken för Sveriges kommuner, som Klimatkollen har publicerat, noterades en ökning av de fossila koldioxidutsläppen i sju av tio kommuner mellan 2020 och 2021. Gotland utmärkte sig genom att visa den mest betydande minskningen av utsläpp under samma tidsperiod, medan Karlshamn hamnade längst ner på listan.

– Det är illavarslande att utsläppen ökat i så många kommuner. Det beror delvis på att ekonomin tagit fart igen efter covid. Men pandemi eller ej, utsläppen behöver minska med minst 10 procent per år för att vara i linje med Parisavtalet. Därför krävs nu ett ökat tryck på åtgärder som snabbt får ner utsläppen i fler kommuner, säger Ola Spännar, medgrundare av Klimatkollen, i en kommentar.

– Tyvärr släpar offentlig utsläppsstatistik för kommunerna efter nästan två år. Det innebär att kommunala makthavare saknar en korrekt bild av utsläppen när de tar beslut om åtgärder. Eftersom utsläppsminskningarna generellt går för långsamt är nuläget oftast ännu sämre, vilket ökar behovet av skarpare åtgärder ytterligare, säger Frida Berry Eklund, medgrundare, Klimatkollen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.