nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige kan komma att ha minst ett 10-tal olika typer av bränslecellsfordon i drift under den närmaste fyraårsperioden. FOTO: Shutterstock

100 000 bränslecellsfordon verklighet inom femton år

100 000 fordon som tankas med vätgas, helt fria från skadliga utsläpp, kan vara i trafik vid 2030. Det konstaterar Vätgas Sverige, Sweco och SP i en ny rapport.

  • Annons 1

I rapporten ”Strategisk Innovationsagenda Vätgas för fordon” har ett 40-tal svenska aktörer under ledning av Sweco, SP och Vätgas Sverige hjälpts åt att identifiera hinder och drivkrafter kring en kommersialisering av bränslecellsfordon.

Det finns stor potential med tekniken enligt rapporten. Bränslecellsfordon släpper varken ut växthusgaser, kväveoxid, svaveloxid eller partiklar. De är tystgående och bidrar till en låg bullernivå. De har dessutom motsvarande räckvidd och tankningstid som konventionella fordon. Eftersom vätgas kan produceras av förnybar el, biogas eller biomassa går det också att tillverka drivmedlet nationellt.

Internationellt intresse

Sverige kan komma att ha minst ett 10-tal olika typer av bränslecellsfordon i drift under den närmaste fyraårsperioden och kan introducera uppåt 100 000 bilar, bussar och arbetsmaskiner fram till 2030, konstaterar rapportförfattarna. Andra länder som gör satsningar på tekniken är Japan, USA, Kanada, Storbritannien, Korea, Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Danmark har redan en nationell täckning med vätgastankstationer och i Norge finns ett beslut på att bygga ett 100-tal stationer inom de närmaste åren för att påskynda introduktionen av bränslecellsbilar. 

Världens tio största fordonstillverkare (till exempel Toyota, Hyundai och Honda) har börjat serietillverka fordon, ännu i relativt små serier som de menar snabbt kan skalas upp. Fram till 2020 ska alla de här fordonstillverkarna erbjuda minst en bränslecellsmodell var. 

Krävs forskning och infrastruktur

Men för att de 100 000 vätgasfordonen ska bli verklighet i Sverige fram till 2030 återstår en hel del jobb.

Enligt författarna handlar det exempelvis om att investera i infrastruktur, introducera fordon i pilotprojekt och arbeta med forskning och utveckling.

– Vi behöver höja kunskapen om vätgas både hos politiker, näringsliv och användare. Inte bara vad gäller dess tydliga miljöfördelar, utan också om den tillväxtpotential tekniken faktiskt har. Idag brister det i kunskap om de faktiska kostnadsnivåerna och drivmedlets utvecklingsstatus, säger rapportens projektledare Cecilia Wallmark, Sweco. 

Kommentarer

1 reaktion till “100 000 bränslecellsfordon verklighet inom femton år”

  1. Kjelle skriver:

    Det är en vacker tanke med koldioxidfria avgaser men det beror på hur vätgasen produceras, är det en ångreformering av naturgas (vilket är en vanlig produktionsmetod) så genererar detta stora koldioxidutsläpp vid produktionsstället.

    Vi skall inte få detta problem att vätgasbilen, som inte släpper ut koldioxid med sina avgaser, istället bidrar till att det produceras massor av koldioxid vid produktionsstället, i detta fall är man inte miljövänlig i sin vätgasbil.

    Ställ krav på produktionsmetoden av vätgas.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.