”Vi märker klimatförändringen väldigt tydligt”

Världsvattenveckan 2023 Tadzjikistan i Centralasien är beroende av landets tusentals glaciärer. Men just nu smälter glaciärerna i rekordfart, vilket får förödande konsekvenser. Sanoi Boyzoda, Tadzjikistans representant på Världsvattenveckan i Stockholm, vädjar nu om stöd från andra länder.

”Vi märker klimatförändringen väldigt tydligt”
I Tadzjikistan märks effekterna av klimatförändringen av tydligt. Foto: Adobe Stock.

Enligt FN är Tadzjikistan det land i Europa och Centralasien som är mest sårbart för klimatförändringen. Landets invånare är beroende av smältvattnet från glaciärerna för dricksvatten, jordbruk och elektricitet. Men under de senaste tre decennierna har landets över 8 000 glaciärer smält i rekordfart. Samtidigt växer oron för vad det kan innebära för framtiden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Sanoi Boyzoda är Tadzjikistans representant i den mellanstatliga organisationen IFAS. Under veckan är han på plats vid Världsvattenveckan i Stockholm. Han uppskattar att omkring 70 procent av landets glaciärer under de senaste tre decennierna har smält bort, vilket fått stora konsekvenser för landets invånare.

– Det gör att vi märker av effekterna av klimatförändringen väldigt tydligt. Framför allt i form av kraftiga översvämningar, men också torka och bränder, säger han till Miljö & Utveckling.

Drabbas hårt av extremväder

IFAS, International Fund for Saving the Aral Sea, har som uppgift att förbättra situationen inom miljö – och vattenområdet i de fem centralasiatiska länderna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Enligt Sanoi Boyzoda är Tadzjikistan ett särskilt viktigt land, då övriga länder är beroende av smältvattnet från landets glaciärer.

– Just nu är väderextremer det som drabbar oss värst. Vi har fortfarande gott om vatten. Men om glaciärerna fortsätter att smälta i samma takt som nu innebär det att vi om 20–30 kan drabbas av allvarlig vattenbrist, vilket skulle påverka alla fem länderna. Så det är väldigt oroväckande, säger han.

Vädjar om hjälp utifrån

Vidare berättar Sanoi Boyzoda att det viktigaste steget för Tadzjikistan just nu är att rusta upp landets infrastruktur.

– Det är infrastruktur som vi har ärvt från perioden under Sovjetunionen och som är uråldrig. Det handlar om allt från ledningar till fastigheter, men också åtgärder för klimatanpassning, säger han.

Men för att göra det understryker han att de behöver hjälp utifrån.

– Vi är ett utvecklingsland och klarar inte av den ekonomiska bördan själva. Vi har också behov av kunskap och kompetens utifrån. Därför försöker vi så gott vi kan att sprida ordet om hur akut situationen i vårt land är, avslutar Sanoi Boyzoda.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.