Vätgasexperten Cecilia Wallmark blir ny ledare för CH2ESS

Karriär Vätgasexperten Cecilia Wallmark är ny verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS. Med 20 års erfarenhet från området tar hon nu över satsningen med en övertygad om att den kommer bidra till implementeringen av vätgas i Sveriges energisystem.

Vätgasexperten Cecilia Wallmark blir ny ledare för CH2ESS
Cecilia Wallmark, ny verksamhetsledare för CH2ESS. Foto : Rickard Kilström.

Teknologiedoktor Cecilia Wallmark beskrivs som “vätgasexpert”, då hon i över 20-årstid arbetad med vätgas och bränsleceller både i Sverige och utomlands. Hon kommer senast från Sweco men blir nu ny ledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning, även kallad CH2ESS.

– Det känns jätteroligt att ha fått uppdraget som verksamhetsledare för CH2ESS vid Luleå tekniska universitet. Jag tycker om att driva utveckling och har erfarenhet av ledarskap från företag, industri och offentlig sektor. Det ger mig en helhetssyn på området och för att få in vätgasen i det svenska energisystemet måste vi samarbeta mellan olika aktörer, säger Cecilia Wallmark, i ett uttalande.

“Övertygad om att CH2ESS kommer bidra”

Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS är enligt universitetet själva, unik genom att den inkluderar alla ämnesområden på universitetet. För att vätgas ska bli en del av det svenska energisystemet behövs många olika discipliner såsom energi, elkraft, material, bygg, hälsa och ekonomi.

– Jag är övertygad om att CH2ESS kommer att bidra på flera sätt när det gäller implementeringen av vätgas i energisystemet, dels genom utbildning inom områden från avancerad analys till praktiskt handhavande av vätgas, dels med vår forskning och utveckling, säger Cecilia Wallmark, i en kommentar.

Cecilia Wallmark lämnar Sweco

Hon kommer senast från Sweco där hon de senaste åren drivit över 60 olika vätgasprojekt. Bland annat ett internationellt nätverk mellan tio länder för affärsutveckling inom vätgasområdet. Under 2021 var hon också delaktig i hindersanalysen till Energimyndighetens förslag om en nationell vätgasstrategi, som regeringen nu ska ta ställning till.

– Det absolut viktigaste innehållet i vätgasstrategin är att vätgas ska ses som en naturlig del i det svenska energisystemet. Att vi äntligen nått hit har hjälpts utav att svensk industri har förändrat synen på vätgas i Sverige, de har sagt ” vi tror på det här”, säger hon i en kommentar.

Cecilia Wallmark tillträder sin nya tjänst den 28 mars.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.