Varannan svensk handlar mer hållbart

konsumtion Nära varannan svensk har under det senaste året ställt om sitt köpbeteende till att i större utsträckning välja varor och tjänster som har producerats på ett hållbart sätt. Det visar en undersökning av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Varannan svensk handlar mer hållbart
Foto: Fairtrade Sverige

– Att människors konsumtionsbeteende ändrats så snabbt är en stark signal. Det finns helt uppenbart en växande marknad för företag som utvecklar sin verksamhet i en hållbar riktning. Tar man och andra sidan inte hänsyn till hållbarhet alls, riskerar man att hamna efter när marknaden och efterfrågan förändras, säger Swedbank och sparbankernas företagarekonom Johan Kreicbergs i ett pressmeddelande.

Svårt att veta vad som är hållbart

I undersökningen uppger fyra av tio svenskar att de vill välja mer hållbara varor vid inköp, men att de tycker att det är svårt att veta vad som är hållbart.

Undersökningen visar också att sex av tio tycker det är viktigt att arbeta på ett företag som arbetar aktivt för att bidra till ett bättre samhälle.

– Det räcker inte längre att ”bara” erbjuda ett intressant och utvecklande arbete. Många företagare och entreprenörer har redan insett att det är en klar konkurrensfördel att också kunna erbjuda en arbetsplats som bidrar till en positiv samhällsutveckling. Många gånger är det en förutsättning för att locka till sig de bästa medarbetarna, säger Johan Kreicbergs.

Läs mer: Skogsstyrelsen får kraftigt minskat anslag – varslar 124 personer

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.