nr-logo

Hållbarhet i praktiken

hållbart
Sex av tio tycker det är viktigt att arbeta på ett företag som arbetar aktivt för att bidra till ett bättre samhälle. FOTO: Fairtrade Sverige

Varannan svensk handlar mer hållbart

Nära varannan svensk har under det senaste året ställt om sitt köpbeteende till att i större utsträckning välja varor och tjänster som har producerats på ett hållbart sätt. Det visar en undersökning av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

  • Annons 1

– Att människors konsumtionsbeteende ändrats så snabbt är en stark signal. Det finns helt uppenbart en växande marknad för företag som utvecklar sin verksamhet i en hållbar riktning. Tar man och andra sidan inte hänsyn till hållbarhet alls, riskerar man att hamna efter när marknaden och efterfrågan förändras, säger Swedbank och sparbankernas företagarekonom Johan Kreicbergs i ett pressmeddelande.

Svårt att veta vad som är hållbart

I undersökningen uppger fyra av tio svenskar att de vill välja mer hållbara varor vid inköp, men att de tycker att det är svårt att veta vad som är hållbart.

Undersökningen visar också att sex av tio tycker det är viktigt att arbeta på ett företag som arbetar aktivt för att bidra till ett bättre samhälle.

– Det räcker inte längre att ”bara” erbjuda ett intressant och utvecklande arbete. Många företagare och entreprenörer har redan insett att det är en klar konkurrensfördel att också kunna erbjuda en arbetsplats som bidrar till en positiv samhällsutveckling. Många gånger är det en förutsättning för att locka till sig de bästa medarbetarna, säger Johan Kreicbergs.

Läs mer: Skogsstyrelsen får kraftigt minskat anslag – varslar 124 personer

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4