Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Stoppdatum för fossilbilar ska utredas

TRANSPORT Regeringen har tillsatt en särskild utredare för att undersöka hur fossila drivmedel ska fasas ut. Utredaren ska också föreslå ett datum för då det blir förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar.

Stoppdatum för fossilbilar ska utredas
Omställning av personbilsflottan ska utredas. Foto: Adobe Stock

Transportsektorn har svårt att nå sina klimatmål för 2030, utvecklingen går helt enkelt för långsamt. Nu tillsätter regeringen en utredning för att undersöka möjligheterna att skynda på utvecklingen inom personbilsflottan. Uppdraget går till Sven Hunhammar, Trafikverket, som har till februari 2021 på sig att utreda frågan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Undersöker möjligheten att påverka EU

I uppdraget ingår att undersöka möjligheterna att införa ett nationellt förbud mot nyförsäljning av diesel- och bensinbilar och att föreslå ett datum för när fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige. Utredaren ska också undersöka vilka åtgärder som behövs för att detta ska bli så kostnadseffektivt som möjligt. Ytterligare en uppgift är att undersöka hur man skulle kunna åstadkomma ett EU-förbud mot försäljning av nya fossilbilar.

Utredningen förväntas lämna förslag till hur regelverket ska ändras. Däremot får man inte lämnar förslag på skatteområdet. Där får utredningen bara göra konsekvensanalyser och åtgärdsanalyser.

Stora förändringar krävs

I uppdraget skriver regeringen att etappmålet för transportsektorn innebär att utsläppen av växthusgaser måste minska med 8 procent per år i snitt för inrikes transporter, mellan år 2019 och 2030. Dit är det lång väg. Mellan 2010 och 2017 minskade utsläppen med 2 procent per år.

Utredningsuppdraget gäller endast personbilar. I utredarens uppdrag ingår att undersöka hur laddhybrider och bilar som går på höginblandade eller rena biodrivmedel ska undantas.

Här finns direktivet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.