Solgul klänning ger hopp till textilbranschen

Avfall & Återvinning Världens första klädesplagg i återvunnen bomull har tagits fram i ett svenskt samarbete mellan textila företag.

Solgul klänning ger hopp till textilbranschen

Genom en ny teknik, utvecklad på Kungliga Tekniska Högskolan och Greenhouse Labs, har man för första gången lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg till perfekta, nya textilfibrer. Återvinningen innebär att fibrerna har vandrat genom den textila produktionskedjan på nytt för att sedan användas i tillverkning av nya textiler.

Återvunnen textil är ett sätt att möta världens växande behov av textila basfibrer och i framtiden kommer man även att kunna göra fibrerna mer funktionella på ett miljövänligt sätt, som till exempel göra dem vattenavvisande.

Klänningen är resultatet av ett brett samarbete:

  • Re:newcell är det svenska bolaget som står bakom den grundläggande tekniken och innovationen som gör regenerering av textilfibrer möjlig.
  • Wargön Innovation, som leder projektet att etablera ny tillverkande industri i Sverige med nya hållbara material baserade på skogsråvara.
  • Svenskt Konstsilke gör garn av textilfibern.
  • Smart Textiles, Textilhögskolan i Borås, har kardat fibrer, flatstickat tyg, designat och sytt plagget i sina verkstäder.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste