Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sälar hjälper havsforskare

KLIMAT Med hjälp av högteknologiska havsrobotar och 14 sälar har forskare kunnat kartlägga hittills okända havsströmmar kring Antarktis. Strömmarna har betydelse för klimatet.

Sälar hjälper havsforskare
En av de datainsamlande Weddell-sälarna. Fotograf: Dan Costa

De havsströmmar som forskarna har studerat är omöjliga att upptäcka med satellit- och fartygsbaserad mätutrustning. Men med hjälp av havsrobotar och inte minst sälar har forskare vid Göteborgs universitet nu kunnat identifiera strömmar och även förstå hur de påverkar klimatet.

– Totalt tog vi hjälp av 14 sälar. Sälarna kan ta sig fram på platser som är omöjliga för oss att nå med fartyg eller annan utrustning under vintern, säger Sebastiaan Swart, lektor vid Göteborgs universitet, till Miljö & Utveckling.

Sälarna kan mäta i nio månader

Sälarna samlar in data under nio månader, från februari till november. Datainsamlingen sker genom en liten ”mössa”, som lossnar när djuret tappar sin vinterpäls. De luckor som uppstår i forskarnas data fylls med hjälp av avancerade havsrobotar.

Det är inte första gången som sälar används på det här sättet, men att de samlar data om just havsströmmar är unikt. Tidigare har forskarna trott att havet var lugnare under vintern, med tanke på istäcket.

Vinden påverkar strömmarna

Nu upptäckte forskarna bland annat att strömmarna ökar i styrka när det är vindstilla.

– Det är komplicerat, men i grunden beror det på att när det är blåsigt så blandar vinden om vattnet vilket gör strömmarna svagare, säger Louise Biddle, forskare på Göteborgs universitet.

Louise Biddle med en av havsrobotarna. Foto: Louise Biddle

Klimatet påverkas av strömmarna

De tidigare oupptäckta strömmarna har betydelse för jordens klimat. Det beror på att de transporterar värme och kol mellan atmosfären och de djupare delarna av havet.

– Om mindre värme transporteras ned i haven, eller mer värme från havet når atmosfären, så kan det förändra jordens klimat, säger Louise Biddle.

Forskarna kommer att fortsätta sin datainsamling, både med hjälp av robotar och sälar.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.