De havsströmmar som forskarna har studerat är omöjliga att upptäcka med satellit- och fartygsbaserad mätutrustning. Men med hjälp av havsrobotar och inte minst sälar har forskare vid Göteborgs universitet nu kunnat identifiera strömmar och även förstå hur de påverkar klimatet.
– Totalt tog vi hjälp av 14 sälar. Sälarna kan ta sig fram på platser som är omöjliga för oss att nå med fartyg eller annan utrustning under vintern, säger Sebastiaan Swart, lektor vid Göteborgs universitet, till Miljö & Utveckling.
Sälarna kan mäta i nio månader
Sälarna samlar in data under nio månader, från februari till november. Datainsamlingen sker genom en liten ”mössa”, som lossnar när djuret tappar sin vinterpäls. De luckor som uppstår i forskarnas data fylls med hjälp av avancerade havsrobotar.
Det är inte första gången som sälar används på det här sättet, men att de samlar data om just havsströmmar är unikt. Tidigare har forskarna trott att havet var lugnare under vintern, med tanke på istäcket.
Vinden påverkar strömmarna
Nu upptäckte forskarna bland annat att strömmarna ökar i styrka när det är vindstilla.
– Det är komplicerat, men i grunden beror det på att när det är blåsigt så blandar vinden om vattnet vilket gör strömmarna svagare, säger Louise Biddle, forskare på Göteborgs universitet.
Klimatet påverkas av strömmarna
De tidigare oupptäckta strömmarna har betydelse för jordens klimat. Det beror på att de transporterar värme och kol mellan atmosfären och de djupare delarna av havet.
– Om mindre värme transporteras ned i haven, eller mer värme från havet når atmosfären, så kan det förändra jordens klimat, säger Louise Biddle.
Forskarna kommer att fortsätta sin datainsamling, både med hjälp av robotar och sälar.