Så kan e-handlare minska klimatavtrycket från leveranser – ny lösning i praktiken

Transport En ny lösning ska hjälpa e-handlare att beräkna klimatpåverkan från sina paketleveranser. Apoteket blir först ut med att erbjuda kunderna möjlighet att välja mer klimatsmarta leveranser direkt vid köptillfället, ett initiativ som väntas stärka konsumenternas miljömedvetenhet och bana väg för en grönare e-handel.

Så kan e-handlare minska klimatavtrycket från leveranser – ny lösning i praktiken
Christoffer Andersson. Foto: Pressbild / Adobe Stock

Distributionsbolaget Early Bird har i samarbete med teknikföretaget Aimabel utvecklat ett nytt API som beräknar klimatpåverkan från paketleveranser. Nu blir Apoteket den första e-handlaren att implementera lösningen, med målet att ge kunder en möjlighet att redan vid köptillfället välja klimatsmartare leveransalternativ. Implementeringen kommer ske under våren i utvalda områden i Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Jag hoppas innerligt att vi kan skapa intresse kring det här som gör att vi kan förse våra kunder med information om andra transportörer på sikt, att fler nappar på det. Vi tror väldigt mycket på visibilitet för att våra kunder ska kunna göra informerade val, säger Christoffer Andersson, chef för logistikdrift på Apoteket, till Miljö & Utveckling.

Den nya tekniken analyserar transportsträckor på adressnivå och kartlägger vilka fordon och drivmedel som används i varje led av leveranskedjan. Detta ger e-handlare en mer detaljerad bild av sina utsläpp och öppnar för mer hållbara logistiklösningar.

Apoteket erbjuder i dag flera leveransalternativ, bland annat morgonleverans med just Early Bird, som bygger sin verksamhet på att leverera paket i samband med morgontidningsdistributionen, vilket minskar behovet av extra transporter. Företaget har som mål att senast 2030 genomföra alla leveranser helt utsläppsfritt.

– Vi har redan haft dialog med andra e-handlare för att se om vi kan få dem att hoppa på det här, säger Christoffer Andersson.

Han säger att det är mycket centralt för Apoteket att ta ansvar när det kommer till att minska klimatpåverkan från transporter. Men det finns utmaningar. Hans enhet jobbar för fullt med att sänka siffrorna för klimatpåverkan med 50 procent till 2030 samtidigt som e-handeln växer för varje år.

En utmaning han ser med hållbarhet gällande e-handelsleveranser är kundernas planering.

– Du kan beställa en handborste och tandkräm och få hem det nästa dag, och sen handla igen på samma ställe om fyra dagar. Det handlar om att utbilda konsumenten om att man kan samla ihop inköpen och göra dem vid samma tillfälle.

Vad tror du krävs för att fler företag inom e -handelsbranschen ska ställa om till hållbarare transporter?

– Vi jobbar stenhårt med svensk handel om en uppdaterad branschöverenskommelse kopplat till fossila transporter. Eftersom jag var delaktig i den första överenskommelsen underlättade det exempelvis i dialog med transportörerna. Det ökade min förhandlingskraft, att vifta med den här överenskommelsen och säga att det är viktigt att ni är fossilfria för att vara med i vår check-out. Det gjorde min och mitt teams vardag lättare att styra mot hållbarhet i koldioxid, men också ekonomisk hållbarhet, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.