Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Regeringen vill skärpa kraven vid utvinning ur alunskiffer

Juridik & Politik Regeringen har beställt en utredning av hur regelverket kan skärpas vid utvinning av mineral eller metaller ur alunskiffer. Utredningsuppdraget är brett och handlar också om återvinning av ämnen som kan vara viktiga för till exempel batteriframställning.

Regeringen vill skärpa kraven vid utvinning ur alunskiffer
Vanadium - bra att ha men utvinningen kan orsaka miljöskador. Nu ska frågan utredas. Foto: StockAdobe

Alunskiffer innehåller ämnen, bland annat vanadin, som troligen kommer att efterfrågas mer i framtiden när samhället ställer om mot minskat fossilberoende. Men brytningen kan orsaka miljöskador och redan prospekteringen är omgiven av kontroverser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå hur regelverket ska skärpas för att minimera miljöriskerna i samband med en eventuell brytning.

– Intresset för mineral som finns i alunskiffer har ökat, och då brytning av denna bergart kan innebära miljörisker finns skäl att se över hur regelverket för utvinning kan skärpas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Utvinning av alunskiffer kan hjälpa omställningen

Utredaren Helén Leijon ska inte bara ta fram förslag till hur regelverket kring brytning ska skärpas, utan också sätta in behovet av metaller och mineral i sitt sammanhang. Bland annat ska utredningen ge svar på vilka ämnen som kan vara av betydelse för klimatomställningen som kan finnas i alunskiffern. Den ska också se om det finns andra möjliga källor till ämnena. Det kan enligt utredningsuppdraget handla om gruvavfall, elektronikavfall och slagg.

Industrins intressen viktiga

Utredningen är inte enbart fokuserad på att kartlägga tillgången på ämnen och risken för miljöskador. Den ska också ta hänsyn till gruvindustrin.

– Förslagen kring hur regelverket kan skärpas vid utvinning ur alunskiffer ska vara förenliga med att Sverige även i fortsättningen ska vara ett föregångsland för en hållbar utveckling inom mineralnäringen, samt för fortsatt utveckling av grön teknik, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Utredningen ska vara klar senast 1 december 2020.

Här finns hela uppdraget.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.