Regeringen backar i drivmedelsförordningen

Bränslen Regeringen skjuter upp införandet av de nya reglerna kring miljöinformation om drivmedel till oktober 2021. Ett beslut som Gröna Bilister kritiserar.

Regeringen backar i drivmedelsförordningen
Nytt beslut i drivmedelsförordningen.

Beslutet har fattats då Energimyndigheten behöver mer tid på sig att ta fram de föreskrifter som behövs, utifrån synpunkter från EU-kommissionen.

Drivmedlets ursprungsland ska anges på drivmedelsleverantörernas webbplatser istället för vid pumpen. 1 oktober 2021 ska informationen finnas på alla mackars pumpar, enligt det nya beslutet.

– Jag ser fram emot att konsumenter i Sverige 2021 blir först i världen med att kunna se vilken klimatpåverkan olika drivmedel har, direkt vid pumpen, oavsett var i landet de befinner sig. Det är ett viktigt steg mot att det ska bli lättare att göra rätt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Konsumentmakten får vänta

Gröna Bilister tycker att beslutet är beklagligt. Detta innebär att konsumenter får vänta ytterligare 1,5 år på att få använda sin konsumentmakt vid macken, men även att information om ursprungsland endast kommer att finnas på drivmedelsbolagens hemsidor istället för tillgänglig direkt vid tankstället.

Johanna Grant, Gröna bilister och Zeromission
Johanna Grant. Gröna Bilister Johanna Grant, Gröna bilister och Zeromission

– Det kommer göra det svårare för konsumenter att främja svenska produkter och leder till att märkningen blir mindre kraftfull, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister.

Hur ställer ni er till beslutet?

– Det är beklagligt att Sverige backar inför EU och att relevant kunskap om en produkt som syftar till att hjälpa konsumenter att göra upplysta val ska ses som ett handelshinder. Att beslutet också sker just när omvärldens blickar riktas mot det svenska initiativet är också ledsamt med tanke på att exemplets kraft är viktigare än någonsin med så kort tid kvar att ställa om, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.