Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Miljöarbete Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump
Gröna Bilister

Genom att miljöinformation om drivmedel blir tillgänglig kommer det också vara tydligt vilka företag som ligger i framkant med arbetet att minska utsläppen.

– En grundprincip i miljöpolitiken är att det ska vara lätt att göra rätt. När miljöinformation om drivmedel blir tillgänglig kommer denna princip även gälla när man väljer bränsle, säger miljöminister Karolina Skog.

Miljöinformation ska finnas vid pumpen och ska ge övergripande information om drivmedlens växthusgasutsläpp över livscykeln, om råvaror och råvarornas ursprungsland. Mer detaljerad information ska finnas på drivmedelsleverantörernas hemsidor.

Små leverantörer undantas

För att den administrativa kostnaden inte ska bli för stor för små drivmedelsleverantörer undantas dessa från informationskravet. Det kommer därför vara frivilligt för leverantörer som levererar mindre än 1500 kubikmeter flytande eller 1 000 000 kubikmeter gasformiga drivmedel årligen.

Alla leverantörer av flytande eller gasformiga drivmedel ska ge översiktlig information om drivmedlens klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer direkt vid pump eller gasdispenser. En sådan miljödeklaration ska även finnas på de laddstationer för el som finns uppställda hos dessa leverantörer.

Organisation nöjd med beslutet

Gröna Bilister är nöjda med regeringens beslut.

– Gröna Bilister har kämpat för klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel vid pump i över fem års tid, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Därför är vi mycket glada för regeringens beslut. Förordningen stämmer väl överens med Gröna Bilisters idéer om hur sådan konsumentinformation bör utformas.

– Den konsumentmakt vi släpper lös genom att klimatdeklarera drivmedlen kommer att bidra till att pressa ned deras klimatpåverkan. Men allt ansvar kan inte lämpas över på konsumenterna. Vi måste också ha ekonomiska styrmedel som gynnar de bästa drivmedlen och regleringar som motar bort de sämsta, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister.

Energimyndigheten får ett bemyndigande att meddela föreskrifter om den närmare utformningen av miljöinformationen. Skyldigheten att lämna miljöinformation gäller från den 1 januari 2020. 

Läs mer: Kommuner kan skärpa kraven vid upphandling av kött

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.