Rapport: Mindre än 200 företag står för majoriteten av industriutsläppen

Klimat Industrin står för omkring två tredjedelar av de globala utsläppen av växthusgaser. Majoriteten av de utsläppen orsakas av mindre än 200 företag, enligt en ny rapport.

Rapport: Mindre än 200 företag står för majoriteten av industriutsläppen
Foto: Adobe Stock.

Det är världsbanken, World Bank Group, som har analyserat multinationella företag och deras utsläpp. Resultatet visar att mindre än 200 företag, närmare bestämt 157, står för 60 procent av de globala industriutsläppen när deras leverantörskedjor räknas in i ekvationen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Rapporten slår också fast att en stor del av dessa företag brister i sitt arbete med att minska sin klimatpåverkan. 40 procent av företagen har antagit målet om nollutsläpp till 2050. Endast 20 procent har långsiktiga klimatstrategier för att minska sina utsläpp och så lite som 5 procent har kortsiktiga mål för att minska utsläppen.

– De globala industriutsläppen drivs av en handfull stora företag och den långa svansen av deras leverantörer. För att komma till rätta med problemet behöver vi både morötter och pinnar, så som starkare standarder och miljöskatter, kombinerat med incitament för att öka investeringarna i ren energi, säger Nicolette Bartlett, chef för klimatförändringsfrågor på CDP i en kommentar.

”Globala temperaturer når redan en kritisk tröskel”

Enligt FN:s klimatpanel IPCC står industrin för två tredjedelar av de globala växthusgasutsläppen. I kombination med CDP:s rapport visar det på vikten av att ta itu med de stora, multinationella, företagens klimatutsläpp, menar Nicolette Bartlett

– Globala temperaturer når redan en kritisk tröskel. Denna viktiga forskning belyser den centrala rollen för djärva, brådskande, politiska beslut, säger hon i en kommentar.

Vidare visar rapporten på behovet av finansiering av grön teknik för att få de stora företagen att agera, samt efterlyser åtgärder från nationella regeringar att driva på utvecklingen. Bland annat föreslår rapporten att nationella regeringar inför ett så kallat 5Ps-program, som fokuserar på övervakning av utsläpp, straffavgifter och incitament till företagen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.