Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

OECD vill se åtgärder för minskade läkemedelsutsläpp

Utsläpp OECD har utarbetat rekommendationer för hur medlemsländerna ska arbeta med läkemedelsutsläpp. Obligatoriska miljökriterier för tillverkare finns med på listan. Om inget görs, kan en av konsekvenserna bli 700 000 dödsfall på grund av antibiotikaresistens fram till år 2050, enligt organisationen.

OECD vill se åtgärder för minskade läkemedelsutsläpp
Pixabay

Att kunskap saknas är en av slutsatserna från två års arbete, ett samarbete med företrädare från regeringar, företag, myndigheter, miljöorganisationer med flera.

– Vi behöver en bättre grund för framtida riktlinjer, sa Hannah Leckie från OECD:s miljödirektorat som presenterade rekommendationerna vid World Water Week i Stockholm 27 augusti.

Hon konstaterade att en stor andel av de läkemedel som används kommer ut i vattnet, både genom avloppsvatten och utsläpp i samband med produktion. Att övervaka allt går inte med tanke på antalet produkter och att nya varianter ständigt utvecklas. Rening är också svårt att få till, eftersom metoderna som finns att tillgå är så dyra.

140 ton i Holland

Marc de Rooy från nederländska regeringen var också med vid presentationen. Han berättade att i Nederländerna handlar det om utsläpp på 140 ton per år, vilket är mer än för bekämpningsmedel i landet. Han sa att man till exempel observerat skador på fisk, bland annat beteendeproblem, till följd av mängden psykofarmaka vattnet. Därför godkände parlamentet en nationell plan förra sommaren.

Marc le Rooy, holländska ministeriet för infrastruktur och vatten

En metod att minska belastningen som nu provas i Nederländerna, är att få läkare och veterinärer att skriva ut mindre mängder läkemedel. Den medicin som inte används bör också returneras i större utsträckning än idag.

– Vi ser redan ökande medvetenhet om problemet och en ökning av innovativ teknik, men det är för tidigt för att vi ska se en konkret minskning av utsläppen, sa Marc de Rooy.

Antibiotikaresistens som dödar

Hannah Leckie, OECD:s miljödirektorat.

Hannah Leckie menade att globalt har man inte sett stora eller tydliga effekter på människors hälsa. Men bristen på kunskap gör att effekterna måste utredas bättre. Och inom ett område är hälsoeffekterna tydliga, nämligen för antibiotikaresistens. Hon sa att det till och med går att tala om en hälsokris.

– Om inget görs kan 700 000 människor komma att avlida till följd av antibiotikaresistens fram till år 2050, och det är fler än offren för cancer, sa hon till Miljö & Utveckling.

Ett sätt att minska problemet är att använda antibiotika mer försiktigt, både för människor och djur.

– Mycket kan göras för att hindra onödig användning av antibiotika, sa hon.

Läs mer: Ny reningsteknik för läkemedelsrester

Fakta

Så här vill OECD få läkemedelsutsläppen att minska

1. Förbättrad kunskap, förståelse och rapportering om utsläpp och deras påverkan.

2. Krav eller uppmuntran till åtgärder för att minska utsläppen av läkemedel till vatten. Det riktar sig främst tilltillverkare.

3. Krav eller uppmuntran till minskad användning av läkemedel. Det vänder sig bland annat till läkare, veterinärer, apotekare men även patienter och bönder.

4. Krav eller uppmuntran till förbättrad rening.

5. Samarbete och livscykelperspektiv ska användas. Åtgärderna ska integreras i ett bredare perspektiv som omfattar hälsa, miljö och lantbruk.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.