Miljösatsning kassako för vinter-OS

Vancouver har tillsammans med den kanadensiska staten satsat stort på ett ekologiskt hållbart vinter-OS. Det har resulterat i betydande ekonomiska vinster för regionen i form av nya jobb, teknikutveckling, ökad handel och förbättrad infrastruktur.

De ekonomiska och sociala fördelarna av Kanadas målmedvetna miljöprofilering inför vinter-OS 2010 har inte låtit vänta på sig. Det har redan lett till tusentals nya jobb, både inom den offentliga och privata sektorn. Goodwill har fått sponsorer och samarbetspartners att strömma till vilket gjort dessa spel, inte bara ekologiskt, utan även ekonomiskt hållbara.

– Traditionellt sett brukar Olympiska spel leda till betydande skador på miljön och stora hål i statskassan för värdnationen. Kanske kan Vancouver-OS 2010 visa världen hur detta kan undvikas, säger Taleeb Noormohamed, chef för VANOC (Vancouver Organizing Committee).

Förbättrad infrastruktur

En av satsningarna är att ett gammalt slumområde i centrala Vancouver har fått ge vika för den nya OS-byn. Här har man satsat på det allra senaste inom miljöteknik. Allt material är hämtat från trakten, liksom arbetarna. Den nödvändiga kompetensutvecklingen av arbetsstyrkan har även gjort dem efterfrågade för andra miljöprojekt runt om i Kanada. Alla nya vintersportanläggningar förväntas även ge turismen i British Columbia ett välbehövligt uppsving.

Krav på entreprenörerna

VANOC har redan från början ställt höga krav på samarbetspartners och sponsorer. Transporter ska i största möjliga mån ske med hydrogen-bussar och elbilar. Flyget ska klimatkompensera för sina utsläpp och byggbolagen måste använda miljövänligast tänkbara teknik i alla processer. VANOC är stolta över vad de lyckats åstadkomma och presenterar öppet alla fakta kring sitt arbete. Budskapet de vill sända ut till omvärlden är att en bra miljö och en stark ekonomi går hand i hand.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.