Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mer eller mindre grönt under kristider?

Tar svenskarna mer eller mindre hänsyn till miljön i kristid? Två nya undersökningar visar motsatt resultat.

Svenskarna har blivit sämre på att agera miljövänligt under det senaste året. Det visar Länsförsäkringars undersökning Miljöbarometer. Framförallt är det inte lika vanligt att handla miljömärkta varor och källsortera avfall som för ett år sedan. Dock är det fortfarande många som som källsorterar papper och glas samt stänger av elapparater och släcker lampor för miljöns skull. Av de som fortfarande handlar miljömärkt är den största andelen kvinnor.

– Överlag är vi svenskar miljömedvetna och när det gäller källsortering av papper och glas är vi mycket duktiga. Men under det senaste året har vårt beteende förändrats en del. Under finanskrisen har klimat- och miljöfrågorna kanske inte fått lika stort utrymme som tidigare, och det kan ha påverkat hushållen i samma riktning, säger Lotta Lagerberg, miljösamordnare på Länsförsäkringar.

Motsatta resultat

Men frågan om svenskarna verkligen handlar mindre grönt i kristid, ställs på sin spets i en undersökning från Telge energi. Tvärtemot Länsförsäkringars undersökning så visar den att 37 procent av hushållen tänker öka sina inköp av gröna produkter och tjänster under 2009. Det är främst hushåll i lägenheter som räknar med att öka de gröna inköpen.

– Det är extra kul att se att de gröna inköpen kommer att öka trots att vi befinner oss i en finanskris. Den allmänna åsikten är ju annars att inköpen av miljöprodukter alltid drabbas under lågkonjunktur, säger Johan Öhnell, vd på Telge energi.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.