nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kungsbacka satsar hårt på solenergi. FOTO: Flickr/Göran Höglund

Kungsbacka kommun sätter solpaneler på alla nya tak

I dag har Kungsbacka 20 kommunala fastigheter som delvis försörjs med solenergi. Målet är att redan i år ha 10 000 kvadratmeter solpaneler.

  • Annons 1

På Kungsbackas kommunala byggnader finns både solceller som producerar el och solfångare som producerar varmvatten. Den största anläggningen finns på Elof Lindälvsgymnasiet, där solcellerna utgör en yta på nästan 2000 kvadratmeter.

Flera andra skolor, förskolor och andra kommunala byggnader har också solceller på taket.

– Vi ligger i framkant i landet och kommer att klättra ytterligare nästa år då vi har mycket nybyggnation på gång, säger Mathias Ottosson, projektsamordnare på lokalförsörjning i Kungsbacka kommun.

Högre byggtakt

Utbyggnaden av solpaneler sker i allt snabbare takt. I sommar har bland annat tre skolor och en förskola utrustats med solceller.

– Det innebär att de genererar sin egen el till belysning, fläktar, datorer med mera. Det som inte går åt säljs som grön el på elmarknaden, säger Mathias Ottosson.

Hittills har kommunen installerat solpaneler på 20 fastigheter. De har all tak med rätt lutning, ligger i rätt väderstreck och har inte för mycket skugga. Numera utrustas alla nya fastigheter som byggs med solpaneler, om de lokala förutsättningarna är rätt.

Målet är 10 000 kvadratmeter

– Vi har som mål 2016 att den totala ytan solpaneler på kommunens fastigheter ska uppgå till 10 000 kvadratmeter, säger Fredrik Eriksson, energiingenjör på fastighetskontoret.

Solpaneler är inte bara en vinst för miljön, utan även för ekonomin. Investeringen är betald efter cirka 13 år, medan livslängden på solcellerna är ungefär den dubbla.

Hur mycket el solcellerna producerar varierar efter årstid. Under sommaren blir det ofta ett överskott medan man under vintern behöver köpa in el utifrån.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4