nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kungsbacka satsar hårt på solenergi. FOTO: Flickr/Göran Höglund

Kungsbacka kommun sätter solpaneler på alla nya tak

I dag har Kungsbacka 20 kommunala fastigheter som delvis försörjs med solenergi. Målet är att redan i år ha 10 000 kvadratmeter solpaneler.

  • Annons 1

På Kungsbackas kommunala byggnader finns både solceller som producerar el och solfångare som producerar varmvatten. Den största anläggningen finns på Elof Lindälvsgymnasiet, där solcellerna utgör en yta på nästan 2000 kvadratmeter.

Flera andra skolor, förskolor och andra kommunala byggnader har också solceller på taket.

– Vi ligger i framkant i landet och kommer att klättra ytterligare nästa år då vi har mycket nybyggnation på gång, säger Mathias Ottosson, projektsamordnare på lokalförsörjning i Kungsbacka kommun.

Högre byggtakt

Utbyggnaden av solpaneler sker i allt snabbare takt. I sommar har bland annat tre skolor och en förskola utrustats med solceller.

– Det innebär att de genererar sin egen el till belysning, fläktar, datorer med mera. Det som inte går åt säljs som grön el på elmarknaden, säger Mathias Ottosson.

Hittills har kommunen installerat solpaneler på 20 fastigheter. De har all tak med rätt lutning, ligger i rätt väderstreck och har inte för mycket skugga. Numera utrustas alla nya fastigheter som byggs med solpaneler, om de lokala förutsättningarna är rätt.

Målet är 10 000 kvadratmeter

– Vi har som mål 2016 att den totala ytan solpaneler på kommunens fastigheter ska uppgå till 10 000 kvadratmeter, säger Fredrik Eriksson, energiingenjör på fastighetskontoret.

Solpaneler är inte bara en vinst för miljön, utan även för ekonomin. Investeringen är betald efter cirka 13 år, medan livslängden på solcellerna är ungefär den dubbla.

Hur mycket el solcellerna producerar varierar efter årstid. Under sommaren blir det ofta ett överskott medan man under vintern behöver köpa in el utifrån.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.