Kravet på EU: Presentera plan för hållbart matsystem

Livsmedel Trots tidigare löften har EU-kommissionen fortfarande inte presenterat ett nytt ramverk för ett hållbart livsmedelssystem. I ett öppet brev uppmanar nu 127 organisationer kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att lägga fram den utlovade planen.

Kravet på EU: Presentera plan för hållbart matsystem
EU-kommissionsnes ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Europaparlamentet.

När EU-kommissionen lade fram sitt arbetsprogram för 2024 saknades ramverket för ett hållbart livsmedelssystem, FSFS, som kommissionen tidigare lovat att lägga fram.

Det innebär enligt de 127 organisationerna att kommissionen bryter mot sina löften. En av de organisationer som skrivit under brevet är Sveriges Konsumenter.

– Det här är ett stort bakslag för EU:s hållbarhetsarbete. Det är otroligt viktigt att vi får ett ambitiöst rättsligt ramverk för ett hållbart livsmedelssystem, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter i en kommentar.

Blir svårare att nå klimatmålen

Vidare skriver organisationerna att det inte bara är ett löfte till EU:s medborgare som nu bryts, utan att det också skapar en längre sträcka att nå klimatmålen. I det öppna brevet uppmanat de EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att presentera en plan under sin mandatperiod.

Ramverket för ett hållbart matsystem, FSFS, är ett av flaggskeppsinitiativen i EU:s jord till bord-strategi, med målet att påskynda och göra övergången till hållbara livsmedel enklare. Ramverket kommer mer specifikt fastställa regler om hållbarhetsmärkning av livsmedel, minimikriterier för hållbar offentlig upphandling samt styrning och övervakning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.