KO kräver information om miljöpåverkan

Konsumentverket vill att det blir lag om informationsskyldighet för företag när det gäller varors miljöpåverkan och andra fakta som konsumenterna behöver ha för att kunna fatta ett beslut. De har exempelvis försökt få däckbranschen att informera om alternativ till Högaromatiska oljor i däck, men endast en av tre branschorganisationer, Däckspecialisternas Riksförbund, har ställt sig bakom Konsumentverkets förslag. Däckleverantörernas Förening och The Scandinavian Tire & Rim Organization vägrar.

Konsumentverkets förslag var att det ska finnas enkel men tydlig skriftlig information ute hos handlarna; en skylt med texten ”Tala gärna med din återförsäljare om var du kan köpa bildäck utan miljöfarliga HA-oljor, till exempel miljömärkta däck”.

Ett förbud mot att sälja däck med HA- oljor kommer troligtvis först om fem HA-oljor innehåller höga halter av polycykliska aromatiska kolväten. Flera av dem är klassificerade som cancerframkallande.

– Det här visar att vi behöver lagstifta om informationsskyldighet när det gäller miljöpåverkan och andra viktiga fakta säger Karin Lindell på Konsumentverket.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.