Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kina på frammarsch

Kina har slitit sig fri från USA och nu växer landets ekonomi så det knakar. Det innebär att Kina kan skapa miljontals nya gröna jobb de närmaste åtta åren, visar en ny underöskning.

Worldwatch Institute har analyserat Kinas energi, transport, och skogssektor och pekar i en rapport på att det inom dessa områden kan skapas minst 4,5 miljoner jobb till 2020. Och några miljoner jobb till efter det. Men bakom de lovande siffrorna finns vissa problem. Kinas nationella och regionala regeringar har svårt att se de små affärsområden som skulle kunna innebära många jobb och de har svårt att skilja gröna framtida sektorer från redan stora och snabbt växande industrier.

– Rapporten visar enorm potential för nya jobb i Kina, men viktigare är att den visar betydelsen av att utveckla mer robusta och riktiga verktyg för att spåra nya anställningsområden, säger Haibing Ma, Worldwatch chef i Kina som varit med och skrivit rapporten.

Några av de gröna sektorer där jobb väntas:

* Solindustrin kan skapa 6 680 jobb årligen mellan 2011 och 2012.

* Vindenergiindustrin väntas skapa omkring 34 000 jobb årligen mellan 2011 och 2020. Från 2006 till 2010 har vindkraften skapat 40 000 jobb årligen.

* Höghastighetståg skulle kunna skapa 230 000 jobb årligen fram till 2020.

* Skogsindustrin kan skapa mer än 1,1 miljoner jobb årligen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.