Johan Rockström på Times lista över världens 100 mest inflytelserika

Klimat Varje år listar tidskriften Times Magazine världens 100 mest inflytelserika personer. I år är den svenske klimatforskaren Johan Rockström ett av namnen.

Johan Rockström på Times lista över världens 100 mest inflytelserika
Foto: Peter Knutsson.

Sedan 20 år tillbaka har Times Magazine varje år publicerat en lista över världens 100 mest inflytelserika personer. 2019 var klimataktivisten Greta Thunberg med på listan. I år är Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre och chef för klimatforskningsinstitutet i Postdam i Tyskland, ett av namnen.

I en stor intervju med Miljö & Utveckling från 2022 berättade Johan Rockström om sitt arbete, hur han fick upp ögonen för klimatkrisen och hur insikten om mänsklighetens akuta situation påverkar honom.

I texten om varför Johan Rockström blivit ett av namnen på Times lista, skriver magasinet att hans arbete är: ”avgörande för att förstå de sammankopplade kriser som vår planet står inför och formande för vägen framåt, genom att vägleda ledare i hr man kan omvandla komplex vetenskap till tydliga kvantifierbara handlingar”. Times nämner också Johan Rockströms bidrag till begreppet planetariska gränser.

I ett pressmeddelande säger Johan Rockström att han är ”väldigt ärad över att vara en del av Times 100-lista”.

– Det visar att vetenskap spelar roll, inte bara i vetenskapliga kretsar utan också utanför, i politik, i samhället och i hela världen, säger Johan Rockström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.