Klimataktörer kräver EU-satsningar koldioxidavskiljning

EU 45 aktörer i det klimatrelaterade näringslivet kräver att den föreslagna klimatkommissionären Wopke Hoekstra driver på för ökade satsningar på koldioxidavsiljning.

Klimataktörer kräver EU-satsningar koldioxidavskiljning
Foto: Climeworks/ EU-parlamentet

I ett öppet brev till Wopke Hoekstra, den föreslagna klimatkommissionären i EU, uppmanar över 45 företag och näringslivsorganisationer EU att ta tydligare ställning för kolioxidavskiljning, så kallad Carbon Dioxide Removal, CDR. Bland de undertecknande företagen finns Stockholm Exergi som investerar tungt i teknik för koldioxidinfångning och lagring.

Målet med CDR är att fånga upp koldioxid som redan har släppts ut för att minska den totala mängden växthusgaser i atmosfären. Här finns naturliga lösningar som skogsplantering och återställning av våtmarker och tekniska lösningar som direktinfångning av koldioxid från luften.

Brevet betonar vikten av att Wopke Hoekstra, som tidigare arbetat för Shell, ska fokusera på att bygga upp kapaciteten för koldioxidavskiljning och lagring, samt att EU prioriterar permanenta åtgärder framför tillfälliga lösningar.

Organisationerna vill att EU sätter upp separata mål för koldioxidavskiljning och efterlyser också utökade finansieringsmöjligheter och långsiktiga strategier för att skapa en stark marknad för koldioxidborttagning i EU.

Miljöorganisationerna menar att EU:s klimatneutralitet inte är möjlig utan CDR, och att CDR är avgörande för att hantera både kvarvarande och historiska utsläpp. Enligt organisationerna behöver EU avlägsna 400 till 800 miljoner ton koldioxid årligen till år 2050 för att nå klimamålen. Detta, menar man, kräver att sektorn växer kraftigt.

I brevet föreslås också att EU inför en tydligare uppdelning och mål för naturlig och teknisk CDR, så kallad LULUCF-avskiljning och permanet, teknisk, avskiljning och lagring. Vidare kräver organisationerna en ökad tydlighet i det kommande green claims-direktivet och att företags klimatkompensation endast ska kunna ske med permanent koldioxidavskiljning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.