Barnens stora klimatpris till AI-uppfinning som förutsäger skogsbränder

Children's Climate Prize 15-åriga Reshma Kosaraju från USA är årets vinnare av Children´s Climate Prize. Hon har utvecklat en modell som med hjälp av artificiell intelligens (AI) med hög precision förutser skogsbränder.

Barnens stora klimatpris till AI-uppfinning som förutsäger skogsbränder
Reshma Kosaraju. Foto: Stock Adobe/Pressbild

Klimatförändringar och skogsbränder driver på varandra, vilket resulterar i mer intensiva och mer långvariga skogsbränder. Årets vinnare av barnens stora klimatpris, 15-åriga Reshma Kosaraju, bor i Saratoga i västra USA, där brandsäsongen ska ha ökat med över 80 dagar per år de senaste decennierna.

Fakta

Juryns motivering

”Klimatförändringen och skogsbränder förstärker varandra och bränderna är på många håll idag större, mer intensiva och varar längre. Skogsbränder är ett växande globalt problem och en högaktuell fråga. Reshma gestaltar ungt entreprenörskap när det är som bäst. Modig, nytänkande och lösningsinriktad. Hon har utvecklat en modell som använder AI och teknik på ett innovativt och smart sätt för att med hög precision kunna förutse risken för skogsbränder där dessutom många olika faktorer vägs samman, såväl klimat och väder som beteenden. Skalbart, med en tydlig affärsidé, och siktet inställt på tillgänglighet globalt. Här ser vi en kreativ lösning som utgår från ett systemtänk utöver det vanliga.”

Reshma Kosaraju använder i sitt digitala verktyg AI against forest fires öppen data, temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, markfuktighet och mänskligt beteende för att få fram var och när det är störst sannolikheten för skogsbränder.

Brandmän använder redan verktyget

I dag är AI against forest fires en fungerande prototyp på dator. Reshma Kosaraju målsättningen är att tillgängliggöra modellen i en app för allmänheten och framförallt sprida den så att fler brandmän ska kunna använda den proaktivt.

Genom att mata in aktuella meteorologiska data går det enligt uppgift att få en prognos med närmare 90 procent exakthet.

– Jag är så glad och hoppas att denna vinst kan bidra till att fler personer hör talas om AI against forest fires, att det blir ett verktyg som alla kan använda för att förutse skogsbränder. Jag vill särskilt att människor som bor i områden speciellt utsatta för bränder känner till det, för de kan använda det och vara förberedda, säger 15-åriga Reshma Kosaraju, i ett uttalandet.

Det internationella klimatpriset Children’s Climate Prize delas sedan 2016 ut av svenska Telge Energi till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö.

”Reshmas innovation behövs”

Reshma Kosaraju prisas för att hon, enligt juryn, på ett modigt, nytänkande och lösningsorienterat sätt agerat på skogsbränder, som är ett växande globalt problem. Hon får diplom, medalj och 100 000 kronor för att fortsätta utveckla sina projekt.

– Jag är otroligt imponerad av Reshmas uppfinningsrikedom och handlingskraft. Reshma är en självklar vinnare av Children’s Climate Prize 2021, ett år när skogsbränder än en gång har drabbat en stor del av världen. Reshmas innovation behövs och vi behöver stödja de här modiga unga människorna som arbetar för en bättre morgondag. Vi hoppas att vinsten kan ge en skjuts för Reshmas drömmar för projektet – både finansiellt och genom uppmärksamheten priset ger, säger Johannes Boson, vd Telge Energi och ordförande Children’s Climate Foundation i ett uttalande.

Fotnot: Fredagen den 19 november kl. 10.00 CET firas årets finalister och vinnaren Reshma Kosaraju i en digital sändning tillgänglig på www.ccprize.org.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.