Här är barnen som vinner Children’s Climate Prize 2019

Karriär Årets vinnare av det internationella klimatpriset kommer från USA och Indien. De har kommit på idéer för återanvändning och konservering av vatten respektive riskåtgärder kopplade till nedgrävt avfall.

Här är barnen som vinner Children’s Climate Prize 2019
Shreya Ramachandran, USA och Vihaan och Nav Agarwal, Indien. Foto: Telge Energi

Vinnarna av årets Children’s Climate Prize är Shreya Ramachandran från Fremont i USA och bröderna Vihaan och Nav Agarwal från New Delhi, Indien. De fick ta emot priset i Stockholms stadshus 13 november.

Shreya vinner i kategorin Children’s Climate Prize för sitt vattenkonserveringsprojekt The Grey Water Project. De båda bröderna blir först med att vinna i den nya kategorin Clean Air för sitt återvinningsprojekt One Step Greener. Båda parter belönas med 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet.

Telge Energi, som grundat priset, meddelar att de fått många nomineringar från hela världen. Priset delades ut för fjärde gången.

Återanvändning av vatten i USA:s torra områden

Shreya Ramachandran, The Grey Water Project, är vinnare i kategorin Children’s Climate Prize.

16-årige Shreya Ramachandrans initiativ The Grey Water Project lyfter frågan om återanvändning och konservering av vatten. Idén föddes under en resa i Kalifornien då Shreya såg den rådande torkans konsekvenser i samhället. Där och då insåg Shreya det globala problemet med vattenbrist och uppfann ett system för att bevara och spara vatten som redan finns och används i våra hem.

Genom The Grey Water Project har Shreya nått tiotusentals människor och utbildat dem om fördelarna med att återanvända vatten. Initiativet är idag godkänt av FN:s miljöprogram såväl som en del av The Global Wastewater Initiative (GW21).

Återvunnit över 65 ton avfall i Indien

Vihaan och Nav Agarwal, One Step Greener, är vinnare i kategorin Clean Air.

När Vihaan och Nav Agarwal var 11 och 14 år startade de One Step Greener: en organisation som strävar efter en framtid fri från avfall. Idén väcktes till liv när bröderna insåg att 30 procent av avfallet som skickades till deponier kunde ha återvunnits, och 50 procent kunde ha komposterats.

One Step Greener arbetar för att reducera luftföroreningar samt de hälso- och hygienproblem som idag är kopplade till nedgrävt avfall. Det gör de genom en upphämtningsservice för återvinningsbart material. Istället för att felaktigt eldas upp i avfallsdepåer, hämtas soporna och skickas till certifierade återvinningsanläggningar för korrekt återvinning. Hittills har organisationen One Step Greener återvunnit över 65 ton avfall, vilket hindrat omkring tre ton koldioxid från att släppas ut i atmosfären.

– Juryn har haft ett minst sagt tufft jobb med att välja ut vinnarna bland de bidrag som kommit in. Det är otroligt häftigt att se det stora antal klimatengagerade unga från hela världen som kommer med lösningar och inspirerar genom sin förmåga att gå från idé till handling. Shreya, Vihaan och Nav är inspirationskällor för oss alla och vi ser fram emot att se deras projekt växa, säger juryns ordförande, Johan Kuylenstierna i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.