5 tips: Så håller du lågan uppe i hållbarhetsarbetet

Hållbarhetsarbete Att arbeta med hållbarhet samtidigt som människor fortsätter konsumera som om det fanns fyra planeter kan ibland kännas tufft. Här är 5 tips för att fortsätta hålla lågan uppe.

5 tips: Så håller du lågan uppe i hållbarhetsarbetet
Foto: Adobe Stock.

Att arbeta med hållbarhetsfrågor handlar i praktiken om att göra världen till en bättre plats. Men långt ifrån alla har samma medvetenhet om hur akut situationen är, vilket många gånger kan kännas frustrerande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Så hur ska man tänka för att hålla uppe motivationen, fortsätta göra skillnad och samtidigt njuta av arbetet? I en debattartikel i Greenbiz listar hållbarhetsexperten Ding Li 5 tips.

  1. Ta hand om dig. Börja med att tänka på dig själv och ditt välmående. Motivation är en känsla, så när någonting känns utmanande är det enklare om du har ett positivt sinne. Investera i ditt fysiska och psykiska mående och avsätt tid till att tänka på någonting annat än att rädda planeten.
  2. Hitta rätt människor. Att ständigt kämpa i motvind och argumentera för hur viktigt ditt arbete är kan kännas dränerande. Därför är det viktigt att du omger dig med människor som stöttar dig, både i jobbet och privat. Skaffa dig nätverk av människor som delar samma övertygelse om att världen måste bli mer hållbar. Det skapar en öppen miljö där man tillsammans kan fira hållbarhetsprestationer och prata om utmaningar kopplat till arbetet.
  3. Påminn dig själv varför du började. Oavsett om det är en anteckning på en post-it-lapp, eller om du diskuterade om frågorna med din inre krets, är det bra att påminna dig själv om varför du började arbeta med hållbarhet. Att gå tillbaka till var allt började kan göra att din passion återupplivas.
  4. Sätt interna mål – och fira. Ofta ligger målsättningarna inom ditt arbete långt fram. Det kan vara mål för 2030, 2045 eller 2050. Verkligheten är att vi inte kommer att lösa klimatkrisen på fem eller tio år, eller kanske aldrig. Men i hela världen arbetar människor med att driva på mot mer hållbara samhällen. Tänk på det, samtidigt som du sätter interna mål och fira när ditt arbete ger effekt.
  5. Var konsekvent. Vila när du behöver och jobba när du har lågan uppe. Som målinriktade, hårt arbetande individer, glömmer vi ibland att vi måste ladda batterierna för att upprätthålla ett konsekvent arbete. Hitta ett hållbart sätt att arbeta för att inte riskera utbrändhet. Balansen mellan arbete och privatliv är individuell, så lyssna på dig själv och se till att ditt arbetsschema fungerar för dina behov.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.