Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

5 resor som går snabbare på marken än med flyg

Transport Många tror att flyget är det snabbaste sättet att ta sig från en plats till en annan. Men i flera fall kan det vara tidssparande att välja ett markburet alternativ – även klimatsmartare och bekvämare.

5 resor som går snabbare på marken än med flyg
Flera populära rutter i Europa går snabbare att göra med tåg än flyg. Foto: Adobe Stock

Den tid du lägger på att köa till check-in och säkerhetskontroller, vänta på bagage eller vid gaten samt ta dig till och från flygplatsen – kan du istället lägga på att åka tåg eller buss.

Inom EU är långdistanståg och bussar generellt ganska moderna, bekväma och välutrustade, med Wi-Fi, eluttag och förfriskningar.

Fakta

Om resorna

Siffrorna är framtagna av Omio och rankingen är baserad på deras mest bokade rutter för tåg, buss och flyg under sommaren 2019.

I beräkningen ingår total flygtid: hela restiden inkluderat check-in, byten, ankomst/avgång till/från stadens centrum. Tid för tåg och buss enligt de snabbaste rutterna, tiden som behövs för att ta sig från staden till flygplatsen. Byten med taxi, bil och kollektivtrafik för och efter check-in och när resenären lämnar flygplatsen. Tiden för check-in.

För inrikesflyg används en genomsnittlig tid på 60 minuter och för internationella flyg en genomsnittstid på 90 minuter. För flyg som avgår från ett land som inte tillhör Schengenområdet används en genomsnittstid på 120 minuter.

CO2-utsläpp, angivet i kilo för tåg/buss/flyg: beräkningen är baserad på principerna i växthusprotokollet och basen för utsläppsfaktorer från vetenskapliga databaser som ecoinvent via Climate Partner.

Hur ser resetrenderna ut för 2020?

– Vi ser att många har börjat reflektera över sitt sätt att resa och vill göra mer hållbara val, och den utvecklingen kommer vi se ännu mer av under 2020. Vi tror att det är viktigt att kunna erbjuda konsumenter tydlig information om hur olika resealternativ påverkar miljön för att fler ska välja att resa på ett miljövänligt sätt. När det gäller reseplanering ser vi att mobilen blir ett allt viktigare verktyg, vilket också betyder att fler efterfrågar digitala biljetter som ännu ett hållbart inslag i resandet, säger Miia Toivola, landschef för Norden på Omio.

Vilka är de största utmaningarna med att få fler att resa med tåg istället för flyg?

– För att konsumenter ska kunna göra medvetna val kring resor tror vi det är viktigt att erbjuda valmöjligheter tillsammans med tydlig information om hur olika resealternativ påverkar miljön. Vår undersökning visar exempelvis att många skulle välja tåg eller buss om det gick snabbare än flyget; så genom att fler blir medvetna om att flyg inte alltid är det snabbaste transportmedlet har vi förhoppningsvis underlättat för resenärer att välja markburen transport nästa gång, menar Miia Toivola.

5 rutter i Europa som går snabbare med tåg än flyg:

1. Strasbourg – Paris (4,1h snabbare och sparar 37 kg CO2 per person)

2. London – Bryssel (3,13h snabbare och sparar 30 kg CO2 per person)

3. Paris – London (3,01h snabbare och sparar 32 kg CO2 per person)

4. Neapel – Florens (3h snabbare och sparar 39 kg CO2 per person)

5. Paris – Bryssel (2,73h snabbare och sparar 25 kg CO2 per person)

Se fler rutter som går snabbare med tåg än flyg här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.