Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så ska biodrivmedelsbranschen nå klimatneutralitet 2045

klimat Petroleum- och biodrivmedelsbranschen har i en färdplan kommit fram till att bli klimatneutral 2045. Men för att bli det behöver branschen politikernas hjälp.

Så ska biodrivmedelsbranschen nå klimatneutralitet 2045
Branschen slår fast vid att man kommer behöva använda CCSU-teknik för processutsläpp. Foto: Adobe Stock

Inom ramen för Fossilfritt Sverige tar petroleum- och biodrivmedelsbranschen fram en färdplan för att bli klimatneutral. Färdplanen färdigställs i början på 2020, men redan nu ser branschen att de behöver stöd från regeringen.

Bland annat efterfrågar branschen teknikneutralitet i styrmedlen för energi till transporter. De menar att Sverige behöver tillsätta en biodrivmedelskommission, som ska se till att vi når klimatmålen med bibehållen konkurrenskraft.

Petroleum- och biodrivmedelsbranschen vill också att Sverige ska ta mer plats på den europeiska arenan – att vi ska jobba för hållbara biodrivmedel och råvaror i Europa.

Förenklat regelverk

För att lyckats med klimatneutralitet behövs förenklade regelverk och kortare tider för tillståndsärenden, menar branschen. Sverige behöver också skapa tydliga riktlinjer för näringslivets roll, och specifikt branschens uppgift i Sveriges totalförsvar.

– Att drivmedelsindustrin lyckas med sin omställning är en förutsättning för att många av de andra industrierna ska lyckas genomföra sina färdplaner, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Branschen slår fast vid att man kommer behöva använda CCSU-teknik för processutsläpp.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.