Mattias Goldmann slutar på Sweco – flyttar till Thailand

Karriär Mattias Goldmann, välkänd klimatdebattör och hållbarhetschef på Sweco, har sagt upp sig för att flytta till Thailand. För Miljö & Utveckling berättar han varför, vad han ska göra där och vem som blir hans efterträdare på Sweco.

Mattias Goldmann slutar på Sweco – flyttar till Thailand
Mattias Goldmann. Foto: Sweco

Mattias Goldmann har sagt upp sig från tjänsten som hållbarhetschef på Sweco för att flytta till Thailand.

– Jag hade inte alls tänkt lämna Sweco på länge än. Jag har både trivts och tycker att vi gör stor skillnad. Sweco är stort och viktigt, men störst av allt är ändå kärleken och min fru kommer att bli förstesekreterare på svenska ambassaden i Bangkok, och då följer jag med.

Du blir alltså medföljande?

– (Skratt) ja, i mitt diplomatpass som jag fick häromdagen står det ”Époux de Madame Goldmann”. Så jag går från två gånger vd, till hållbarhetschef, till medföljande.

Hur känns det?

– Det känns fantastiskt. Alla den egna hållbarhetens stjärnor stod rätt på himlen. Min dotter är vuxen och har flyttat ut, våra föräldrar är pigga och raska och detta erbjudande skulle inte komma tillbaks. Dessutom hade jag två underbara år i Chile för tjugo år sen och två i Kenya för tio år sen, så nu är det dags för Sydostasien!

Hur känns det att lämna Sweco?

Alla viktiga bollar är i rullning nu.

– Det har varit helt rätt ställe för mig att kunna påskynda omställningen från och jag hade gärna stannat kvar, men alla viktiga bollar är i rullning nu med bland annat Science Based Targets och mål för fler hållbarhetsfrågor än klimat. Tillsammans med kollegorna har vi gjort skillnad för en hel bransch, som nu steppar upp och tar egna ansvar – ofta långt bortom vad kunden kräver.

Vem blir din efterträdare?

– Det blir min företrädare Andreas Gyllenhammar som tar över.

Vad har du tänkt göra i Thailand?

– Först hade jag en reflex att jag skulle se om jag kunde jobba distans åt Sweco eller andra här hemma. Sedan tänkte jag att det finns jättemånga spännande organisationer i Thailand. Men jag har valt att ännu inte speca eller berätta vad jag tänker göra. Däremot kan jag säga att jag har anmält mig till en lokal kurs i thai och två distanskurser vid svenska universitet, med klimat- och hållbarhetstema förstås!

Kommer du att fortsätta synas i den svenska klimatdebatten?

– Jag vill inte vara utlandssvensken som tycker att allt var bättre förr eller sitter i sitt Babelstorn som besserwisser. Däremot är jag gärna med i samtalet när jag på närmare håll vet vad som kommer att hända i Sydostasien, en utveckling som jag bedömer som kritisk för att klara klimatutmaningen.

Du har ju tidigare gjort ditt bästa för att undvika att flyga, hur ska du ta dig dit?

Vi har haft en spännande dialog med de som ansvarar för resorna

– Vi har haft en spännande dialog med de som ansvarar för resorna kring om vi får ta tåget. De hade inte fått frågan förut, så det är förhoppningsvis lärorikt för dem! Men eftersom vi ska vara på plats redan den 16 augusti är covid-situationen längs vägen – eller rälsen – också problematisk. Tyvärr kan det hända att det blir hemresorna till nära och kära som sker med tåg istället.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste