nr-logo

Hållbarhet i praktiken

resmål
Ales stenar till vänster och brittiska Stonehenge till höger. FOTO: Pixabay

10 svenska destinationer som får dig att glömma utlandsresan

Inspireras av tio höst- och vinterdestinationer runt om i landet som står sig väl i internationell jämförelse. Resmålen är klimatsmarta och sparar upp till 1 ton koldioxid per resa.

  • Annons 1

Svenskar har mycket kvar att upptäcka på hemmaplan. Allt från ostron och älgar till norrsken – det visar SJ:s färska Sifo-undersökning.

Det går att kombinera häftiga upplevelser med hållbart resande. Varför inte byta ut en resa till Bretagne mot ostronsafari i Grebbestad? Eller en utflykt till Ales stenar istället för Stonehenge?

Sparar enorma utsläpp

Genom att inspireras och välja de svenska alternativen nedan, framför deras utländska motsvarigheter, kan du spara upp till 1 ton koldioxid, vilket motsvarar 500 000 000 kilometer med tåg.

– Vi vill visa Sveriges befolkning att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går de att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameìus, kommunikationsstrateg på SJ i ett pressmeddelande.

Svenskar har mycket kvar att upptäcka

Svenskarna är ett resande folk – men många missar exotiska resmål på hemmaplan som utländska turister vallfärdar till. Bara hälften av de som bor i Sverige har exempelvis sett norrsken och lika få har sett älgar i det vilda.

Endast var femte invånare i Sverige har smakat svenskt vin och 12 procent av svenskarna har smakat svenska ostron, visar undersökningen.

Du ta del av de svenska resmålen här.

Läs mer: Var tredje svensk struntar i miljön vid elektronikköp

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.