Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

10 svenska destinationer som får dig att glömma utlandsresan

Utsläpp Inspireras av tio höst- och vinterdestinationer runt om i landet som står sig väl i internationell jämförelse. Resmålen är klimatsmarta och sparar upp till 1 ton koldioxid per resa.

10 svenska destinationer som får dig att glömma utlandsresan
Pixabay

Svenskar har mycket kvar att upptäcka på hemmaplan. Allt från ostron och älgar till norrsken – det visar SJ:s färska Sifo-undersökning.

Det går att kombinera häftiga upplevelser med hållbart resande. Varför inte byta ut en resa till Bretagne mot ostronsafari i Grebbestad? Eller en utflykt till Ales stenar istället för Stonehenge?

Sparar enorma utsläpp

Genom att inspireras och välja de svenska alternativen nedan, framför deras utländska motsvarigheter, kan du spara upp till 1 ton koldioxid, vilket motsvarar 500 000 000 kilometer med tåg.

– Vi vill visa Sveriges befolkning att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går de att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameìus, kommunikationsstrateg på SJ i ett pressmeddelande.

Svenskar har mycket kvar att upptäcka

Svenskarna är ett resande folk – men många missar exotiska resmål på hemmaplan som utländska turister vallfärdar till. Bara hälften av de som bor i Sverige har exempelvis sett norrsken och lika få har sett älgar i det vilda.

Endast var femte invånare i Sverige har smakat svenskt vin och 12 procent av svenskarna har smakat svenska ostron, visar undersökningen.

Du ta del av de svenska resmålen här.

Läs mer: Var tredje svensk struntar i miljön vid elektronikköp

Fakta

Så har koldioxidutsläppen beräknats

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus regionala anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp till det utländska alternativet.

Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen/Trafikverket, Vattenfall och SAS.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.