Årets Cop hålls i Azerbadjan, som är en stor gasleverantör till EU, och har attraherat en uppsjö av lobbyister från fossilindustrin.
1 700 fossillobbyister på Cop29 – Sverige i EU-toppen
Cop29
Sveriges regering har tagit med 17 lobbyister från fossilindustrin till Cop29 i Baku och ligger därmed i topp bland EU-länderna. Pascoe Sabido, på organisationen Fossil Free Politics, menar att detta är ännu ett exempel på att FN-mötet har blivit en marknad för fossila bränslen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Nytt för i år är att informationen om vilka som är på plats är tillgänglig redan under sammanträdets gång, istället för efter som det har varit vid tidigare Cop-möten.
Nätverket Kick Big Polluters Out, har listat fossillobbyister för länderna i EU och kan konstatera att Sverige ligger på tredje plats med 17 personer. Bara Grekland med 24 och Italien med 22 personer har tagit med fler. Sammanlagt har EU-regeringar tagit med 113 fossillobbyister. Totalt identifierades 1773 personer med koppling till industrin.
Pascoe Sabido, på Fossil Free Politics som är del av nätverket, säger att det är landets regeringar som har gjort det möjligt för lobbyisterna att vara på plats.
– Sverige har en delegation med en minister, sin stab och förhandlare och de får en rosa bricka. Sedan kan de ta med hur många utomstående de vill på en så kallad ”Party Overflow”-bricka som också är rosa.
På detta sätt kan industrirepresentanter komma in på samma områden som beslutsfattare och delta i förhandlingar. När Fossil Free Politics konfronterar beslutsfattare med detta får de ofta svaret att lobbyisterna inte är del av en officiella delegationen, vilket missar poängen menar Pascoe Sabido.
– Den enda anledningen till att fossillobbyisterna överhuvudtaget deltar i klimatförhandlingarna är för att någon i till exempel det svenska klimatdepartementet har registrerat dem, säger han.
Cop har blivit en plattform för fossil handel
Problemet med fossilindustrins närvaro, så som Pascoe Sabido och Fossil Free Politics ser det, är att lobbyisterna i huvudsak inte är på plats för att driva klimatomställningen framåt.
– Ett av deras syften är att sluta avtal och bygga relationer med beslutsfattare. Ett annat är att presentera alternativa lösningar. Exempelvis gasindustrin lobbar mycket för koldioxidinfångning och vätgasinfrastruktur så att de kan fortsätta med sin affärsmodell.
Att de två tidigare Cop-mötena också har varit i olje- och gasexporterande länder, har gjort att FN:s klimatförhandlingar har kommit att bli en affärsarena för fossilindustrin, menar Pascoe Sabido. Han anser att deras representanter inte borde vara på plats alls.
– EU har ett förbundit sig att fasa ut fossila bränslen, därför tycker jag det är problematiskt när deras regeringar tar med lobbyister från en sådan industri.
Miljö & Utveckling har försökt att nå Business Sweden, som ansvarar för den svenska affärsdelagationen för en kommentar, men utan att få svar inom utsatt tid.