nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sprängstoff i cirkulärekonomi

CO2-utsläppen skulle minska med nära 70 procent och mer än 100 000 nya jobb skulle skapas om energi- och materialeffektiviteten förbättrades med 25 procent, enligt en rapport från Romklubben.

Skärmklipp 2015-05-13 11.10.43
  • Annons 1

I en studie från den europeiska tankesmedjan Romklubben har en simulering gjorts av den svenska ekonomin och vilka samhällsvinster som kan uppnås genom en omställning till cirkulär ekonomi. Fokus har legat på jobb och koldioxidutsläpp. I simuleringen har andelen förnybar energi ökat från 50 procent till 75 procent. Det innebär i praktiken att nästan all kvarvarande fossil energi ersatts.

Simuleringen visar att det finns en verklig kraft i cirkulär ekonomi. Utsläppen av koldioxid skulle reduceras med nära 70 procent och antalet arbetstillfällen skulle öka med minst 100 000.

Nya affärsmodeller skulle stimuleras där företagen tjänade pengar på att erbjuda service och tjänster snarare än att sälja fler produkter. För att uppmuntra en övergång till en cirkulär ekonomi förordar Romklubben bland annat:

  • Sänkt skatt på arbete/ höjning av skatten på naturresurser.
  • Ta bort momsen på återvunnet material
  • Skärp kraftigt målet för materialåtervinning
  • Lägg avgift på förbränning av sopor
  • Sätt ambitiösa mål för att öka resurseffektiviteten i ekonomin
  • Gör ökad resurseffektivitet högprioriterat inom EU:s klimatpolitik
  • I sommar kommer Romklubben med en utökad version av rapporten där också de holländska och spanska ekonomierna simuleras.

Här hittar du rapporten:

The-Circular-Economy-and-Benefits-for-Society

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.