nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rädda regnskogenprojekt skapar problem

Att köpa ett område med regnskog är en populär klimatåtgärd. Men det stoppar inte växthuseffekten menar forskare från Lunds universitet.

  • Annons 1

Efter FN:s klimatmöte 2005 tog många regnskogsprojekt fart, där man köper en bit skog eller betalar ägaren för att inte röra skogen, eftersom det ansågs vara ett billigt sätt att minska växthuseffekten. Men nu börjar problemen med systemet att synas, skriver Lunds universitet på sin hemsida.

Nackdelarna med rädda regnskogen-projekten är flera, menar Torsten Krause, doktorand i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet. Bland annat är det uttalade målet att skogen ska lagra koldioxid, artrikedomen tas det ingen hänsyn till. Med andra ord kan koldioxid lika gärna lagras i energiskog som i naturlig regnskog.

Dessutom betalar man pengar till de som skövlar, vilket skulle kunna få andra att påbörja skövling just för att för att sedan få pengar för att sluta skövla. Ett tredje, och det största problemet enligt Torsten Krause, är att man inte räknar in västvärldens konsumtion, som är den egentliga boven.

– Så länge efterfrågan i väst är lika omättlig så kommer regnskog att fortsätta skövlas. Om ett land slutar att hugga ner sin skog ökar ett annat land sin avverkning. Resultatet blir att jordens temperatur stiger, säger Torsten Krause.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4