Förbud mot glödlampor viktigt steg
Achim Steiner noterar också att det finns en annan billig åtgärd som kan genomföras omedelbart:
– Det finns fler lågt hängande frukter att skörda. Flera länder, inklusive Australien, Kuba och EU tittar på en utfasning eller ett förbud av traditionella glödlampor som har hängt med i över ett århundrade i olika former. IEA (OECDs internationella energiorgan) uppskattar att en total global övergång till lågenergilampor år 2010 skulle leverera besparingar på 470 miljoner ton koldioxid, något mer än hälften av Kyotominskningarna. Vi måste fråga oss vilka hindren är – om några – till att uppnå en så positiv billig förändring och bestämt och snabbt se till att komma över hindren, om de existerar överhuvudtaget, säger han.
Enkla lösningar
Några av rapportens huvudpunkter:
» Under en genomsnittsbyggnads livstid går inte den mesta energin åt vid byggandet utan under den period som huset används. Det rör sig om energi för uppvärmning, kylning, belysning, matlagning, ventilation och så vidare.
» Rapporten trycker på för ett ökat användande av existerande tekniker, som god isolering, solskydd, mer energieffektiv belysning och elektrisk utrustning. Vanligen står energikonsumtionen under användandet av byggnaden för mer än 80 procent och därmed går mindre än 20 procent åt under byggtiden.
» ”För att uppnå förbättrad energieffektivitet i byggnader behöver du ofta inte använda avancerade eller dyra högteknologiska lösningar, utan enkla lösningar som smart formgivning, flexibla energilösningar och tillhandahållande av rätt information till byggnadernas användare” konstaterar Olivier Luneau, ordförande för UNEPs Sustainable Construction and Building Initiative, som har sammanställt rapporten.