Sedan 2020 har svenska klimattechbolag tagit in 6,7 miljarder euro i riskkapital, vilket placerar Sverige på andra plats i Europa, strax efter Storbritannien. Klimattech, alltså företag som arbetar med att minska utsläpp och bidra till mer hållbara samhällen, har vuxit explosionsartat. Det visar rapporten The State of the Swedish Tech Ecosystem 2025, som bland annat Energimyndigheten, Tillväxtverket och Business Sweden står bakom.
Sverige i toppen för gröna investeringar – men pengarna går till få bolag
Klimattech
Svenska klimattechbolag har lockat 6,7 miljarder euro i riskkapital sedan 2020 och placerar därmed Sverige i europeisk toppklass. Men nästan hälften av pengarna har koncentrerats till endast sex bolag – samtidigt som jämställdheten halkar efter.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Idag finns över 500 aktiva klimattechbolag i Sverige, med ett sammanlagt värde på 28 miljarder dollar. Det är mer än en fyrdubbling på bara fem år. Sex av dem har nått unicorn-status, vilket är en benämning för uppstartsbolag som är värderade till över en miljard dollar.
Samtidigt lyfter rapporten också ett tydligt problem: nästan hälften av allt riskkapital som svenska startups fått in sedan 2020 har gått till bara sex företag. Denna obalans riskerar, enligt rapportförfattarna, att bromsa uppväxten för nya gröna innovationer. Bland de största mottagarna märks bolag som Stegra, Aira, Voi, Candela och CorPower Ocean.
Även batteritillverkaren Northvolt nämns i rapporten som en av Sveriges största mottagare av klimatkapital. Men bolaget ansökte om konkurs i mars 2025, vilket illustrerar riskerna med att inte sprida ut pengarna mer.
Rapporten lyfter också att endast 10 procent av riskkapitalet gått till företag med kvinnliga grundare, vilket beskrivs som en signal att jämställdheten inom finansieringen fortfarande har långt kvar.
Rapporten slår slutligen fast att Sverige har teknik, forskning och entreprenörskap i världsklass – men för att fortsätta leda klimatomställningen krävs bättre spridning av investeringar och starkare stöd i tidiga och mellersta tillväxtfaser.