Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sverige godkänner Nagoyaprotokollet

Biologisk mångfald Regeringen har beslutat att Sverige ska ratificera det så kallade Nagoyaprotokollet, som ingår i den internationella konventionen om biologisk mångfald.

År 2010 antog världens länder en global plan för att skydda den biologiska mångfalden och hindra utarmningen av ekosystemtjänster, det så kallade Nagoyaprotokollet. Nu ansluter sig Sverige tillsammans med minst 80 av världens länder till protokollet.

– Genom att skriva under Nagoyaprotokollet visar vi att Sverige bekräftar den rätt som ett enskilt land har att sätta upp villkor för hur landets genetiska resurser får användas. Detta är ett viktigt steg i Sveriges internationella arbete för att bevara och stärka den biologiska mångfalden, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

 

Fakta

Bakgrund

Nagoyaprotokollet ingår i den internationella konventionen om biologisk mångfald. Den har arbetats fram inom FN-systemet och undertecknades vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio, 1992. Den trädde i kraft 1993, då även Sverige undertecknade den.

Resultatet från FN-mötet i Nagoya, i Japan, ledde år 2011 även fram till en EU-strategi för biologisk mångfald med sex mål. Sveriges arbete beskrivs i regeringens proposition 2013/14 En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Senast till 2015 skulle länderna ha tagit fram finansiella planer som möjliggör att Nagoyamålen uppnås.

Konventionen har två så kallade protokoll, förutom Nagoyaprotokellet finns även Cartagenaprotokollet, som specificerar hur man ska skydda den naturliga biologiska mångfalden från risker med att modifierade organismer kommer ut i miljön.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.