nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att det utvecklat ett verktyg kring ekosystemtjänster. Prispengarna har nu gett ett hem till 80 000 bin. FOTO: Karolina Brick

Riksbyggen bygger bikoloni på Kungsbron

80 000 honungsbin har fått ett hem på Kungsbron i Stockholm. Bikolonin bekostas genom prispengar från Miljöstrategipriset som Riksbyggen vunnit i konkurrens med bland annat Systembolaget, ICA och Eskilstuna kommun.

  • Annons 1

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att de tillsammans med Sweco utvecklat ett verktyg för att arbeta systematiskt med ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är funktioner hos ekosystemen som är nödvändiga eller nyttiga för människan. Idag är många av dem satta under hårt tryck och historiskt sett har man inte tagit hänsyn till de här tjänsterna vid samhällsplanering.

 

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

– Bikupan är ett konkret exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar med ekosystemtjänster som en insats för den biologiska mångfalden och för ett hållbarare samhälle, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Bikupan på Kungsbron kommer  att ge närproducerad, ekologisk honung. Normalproduktionen av honung är cirka 20-25 kilo per samhälle och säsong i stadsmiljö.

Riksbyggen har även anlagt bigårdar på andra ställen i Sverige. I bostadsrättsföreningen Skogsfalken i Uppsala finns sedan i april två bikupor för stadsbin.

– Förutom bikupor är odlingslotter, gröna tak, fågelholkar, humblebon och grönskande miljöer där insekter pollinerar, naturen blommar och människor trivs exempel på ekosystemtjänster, säger Karolina Brick.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4