Riksbyggen bygger bikoloni på Kungsbron

Ekosystemtjänster 80 000 honungsbin har fått ett hem på Kungsbron i Stockholm. Bikolonin bekostas genom prispengar från Miljöstrategipriset som Riksbyggen vunnit i konkurrens med bland annat Systembolaget, ICA och Eskilstuna kommun.

Riksbyggen bygger bikoloni på Kungsbron
Karolina Brick

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att de tillsammans med Sweco utvecklat ett verktyg för att arbeta systematiskt med ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är funktioner hos ekosystemen som är nödvändiga eller nyttiga för människan. Idag är många av dem satta under hårt tryck och historiskt sett har man inte tagit hänsyn till de här tjänsterna vid samhällsplanering.

 

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.
Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

– Bikupan är ett konkret exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar med ekosystemtjänster som en insats för den biologiska mångfalden och för ett hållbarare samhälle, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Bikupan på Kungsbron kommer  att ge närproducerad, ekologisk honung. Normalproduktionen av honung är cirka 20-25 kilo per samhälle och säsong i stadsmiljö.

Riksbyggen har även anlagt bigårdar på andra ställen i Sverige. I bostadsrättsföreningen Skogsfalken i Uppsala finns sedan i april två bikupor för stadsbin.

– Förutom bikupor är odlingslotter, gröna tak, fågelholkar, humblebon och grönskande miljöer där insekter pollinerar, naturen blommar och människor trivs exempel på ekosystemtjänster, säger Karolina Brick.

 

Fakta

Miljöstrategipriset

Miljöstrategipriset delas ut av tidningen Miljö & Utveckling till en verksamhet som har utformat en tydlig hållbarhetsstrategi och genomfört den på ett föredömligt sätt. Vill du vara med och tävla om Miljöstrategipriset? Skicka in din nominering till priset@miljo-utveckling.se senast den 10 oktober.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste