Slutkonsumerat för i år

Klimat Torsdagen den 13 augusti inföll dagen när jordens resurser är slut för i år. Från och med nu knaprar vi på naturkapitalet. Dagen infaller tidigare än någonsin.

Slutkonsumerat för i år
Pixabay

Det kallas för Overshoot day – dagen då mänskligheten konsumerat upp naturens budget för i år. Under resten av årets fyra månader kommer vi att knapra på naturkapitalet, tära på fiskbestånden och lagra mer koldioxid i atmosfären när vi fortsätter konsumera resurser och producera utsläpp.

Bakom beräkningen står organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut konsumtionen belastning på naturens resurser. Under större delen av historien har naturens resurser använts för att bygga städer och vägar, odla mat och absorbera koldioxid i en takt som rymts inom jordens budget. I början av 1960-talet användes cirka två tredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 19 december, 2012 den 22 augusti, 2013 den 20 augusti, 2014 den 19 augusti och i år alltså den 13 augusti.

Fossila bränslen boven

Användningen av fossila bränslen är den starkast bidragande orsaken till överkonsumtionen.

Sett över hela året står enbart växthusgaser för 85 procent av våra anspråk på planetens biokapacitet.

– Det finns tecken på trendbrott. Det handlar om investeringar i förnybar energi och städer och företag som går före i klimatkampen och satsar på energieffektivisering, förnybar elproduktion, hållbara transporter och klimatsmart mat. Politiker, företag och finansaktörer måste dock göra mycket större åtaganden för att slå vakt om den framtida välfärden, inte minst inför klimattoppmötet i Paris om tre månader, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.