Semesterö minskar sina utsläpp med 78 procent

Klimat Projektet Zero Island ska få en ö i Stockholms skärgård att nå nollutsläpp på tolv månader. Hittills har öns utsläpp minskat med 78 procent från tidigare nivå.

Semesterö minskar sina utsläpp med 78 procent
Neste

Neste ska tillsammans med sina samarbetspartners göra ön Lidö i Stockholms skärgård fossilfri på tolv månader.

– Zero Island projektet visar att om institutioner, företag och individer samverkar kan vi förändra världen mycket snabbare än vi tror, säger Carl Nyberg, vice vd förnybara vägtransporter på Neste, i ett pressmeddelande.

Förnybart drivmedel

På ön har man bland annat börjat använda Neste MY Förnybar Diesel till alla transporter och solpaneler. Man har även skapat flertal lösningar för energibesparingar och förbättrat avfallshanteringen.

Kombinationen av en rad olika lösningar och en övergång till förnybar energi minskade öns årliga koldioxidutsläpp från 180 ton CO2 till enbart 40 ton CO2. De återstående utsläppen kompenseras genom ett gold standard-verifierat klimatkompensationsprogram.

Spännande boende

Ön lockar turister med mat och boende. På plats kan man bo i en så kallad Zero Cabin, som är ett Airbnb-alternativ. På matsidan kan besökarna äta Zero Menu, som innebär lokala råvaror komponerade till rätter av stjärnkocken Jonas Svensson.

– Ett av målen med Zero Island var att våra barn ska kunna njuta av samma skärgård som vi har kunnat göra. Men även att vi vill kunna visa att den som gör hållbara val inte behöver kompromissa med sin semesterupplevelse, utan att enkelhet faktiskt kan göra upplevelsen starkare, förklarar Olle Tejle och Hugo Olofsson, entreprenörerna som driver Lidö.

Framtiden för Zero Island

Ön kommer framåt att erbjuda Zero Vacation, ett semesterkoncept där allt från mat till boende är designat för att orsaka så lite utsläpp som möjligt. Zero Menu kommer även vara tillgängligt för alla de tusentals besökare som kommer varje år.

Läs mer: Envima får extern styrelseordförande

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.