SAS svarar på greenwash-kritiken: ”Förvånar oss”

HÅLLBARHETSKOMMUNIKATION SAS och flera andra flygbolag har anmälts till CPC för att bryta EU:s lagstiftning genom att ge en missvisande bild av att flygande är miljömässigt hållbart. Nu svarar SAS på anklagelserna.

SAS svarar på greenwash-kritiken: ”Förvånar oss”
Foto: Adobe Stock.

Det är The European Consumer Organization, BEUC, som står bakom anmälan som skickats in till CPC, som är EU:s nätverk för konsumentmyndigheter där svenska konsumentverket ingår. Utöver SAS anmäls 16 stora europeiska flygbolag, bland andra Norweigan och Ryanair, för att bryta mot EU-regler om otillbörliga affärsmetoder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bakom anmälan, som skickats in till EU:s nätverk för konsumentmyndigheter CPC, står The European Consumer Organization, BEUC. Enligt organisationen, där Sveriges Konsumenter ingår, vilseleder flygbolagen konsumenterna genom falska och överdrivna miljöpåståenden. Bland annat genom påståenden om att extra avgifter kan ”neutralisera” koldioxidutsläpp.

SAS svarar på kritiken

I en kommentar till Miljö & Utveckling svarar nu SAS på anklagelserna som riktas mot deras flygbolag.

”Kritiken förvånar oss eftersom SAS försöker leda denna viktiga transformation är mycket noga med att inte vilseleda i vår marknadsföring. Men naturligtvis är det värdefullt om vi får gemensamma riktlinjer” skriver SAS presschef Alexandra Lindgren Kaoukji i ett mejlsvar.

Lyfter SAS miljösatsningar

Vidare skriver hon att SAS alltid varit tydlig med att resan mot låg- och nollutsläppsflyg kommer att ta tid samt att flygbolaget gör stora investeringar allt eftersom. Som ett exempel lyfter hon att SAS aktivt har satsat på att minska sin miljöpåverkan genom åtgärder som att använda mer bränslesnåla flygplan och öka användningen av så kallade Sustainable Aviation Fuel, SAF.  

”Dessa ansträngningar har redan lett till märkbara minskningar av utsläppen och kan fortsätta att göra en betydande skillnad i takt med att tekniken går framåt. Det är också värt att notera att EU, liksom Norge och Storbritannien, har insett SAF:s potential för att minska utsläppen av växthusgaser och uppnå hållbarhetsmål” avslutar Alexandra Lindgren Kaoukji.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.