Så kan jordbruket minska sina klimatutsläpp med hälften

Klimat Utsläppen från mat och jordbruk står för ungefär 25 procent av de totala växthusgasutsläppen. Forskare från Chalmers och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP har hittat metoder som gör att utsläppen kan minska med hälften.

Så kan jordbruket minska sina klimatutsläpp med hälften
Shutterstock

Forskarna har undersökt vilka åtgärder som kan göras i produktion för att minska utsläppen av växthusgaser. Att täcka stallgödselbrunnar är en effektiv åtgärd. Om man använder den senaste tekniken vid produktion av handelsgödsel kan utsläppen från detta minska till hälften.

Andra slutsatser är att konsumtionen av kött- och mjölkprodukter måste minska eftersom det är svårt att göra något åt utsläppen. För att få fram ett kilo protein från nötkött blir det ett utsläpp på 200 kilo koldioxid. Utsläppen är betydligt lägre från fläskkött och kyckling, motsvarande 10 till 30 kilo koldioxid per kilo protein. Tillverkning av ost och andra mjölkprodukter är också ett dilemma, enligt författarna.

– Svenskars konsumtion av ost och andra mjölkprodukter är bland de högsta i världen, säger Stefan Wirsenius, medförfattare till studien. Om vi ersatte en del av mjölkprodukterna med vegetabiliska alternativ, till exempel havredryck, skulle det bli lättare att nå klimatmålen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.