nr-logo

Hållbarhet i praktiken

växtskyddsmedel
Den första svenska handlingsplanen enligt kraven i EU-direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel, beslutades 2013 av dåvarande regering. Den planen har nu setts över och regeringen har presenterat en reviderad plan. FOTO: Shutterstock

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.

  • Annons 1

I den reviderade handlingsplanen beskrivs att arbetet med åtgärder i den tidigare handlingsplanen har gett resultat.

Sverige har jämfört med många länder i Europa en betydligt lägre användning av växtskyddsmedel per hektar och resthalter från växtskyddsmedel i inhemskt producerade vegetabilier är låga. Samtidigt konstateras det att arbetet för att minska riskerna behöver fortsätta.

Särskilt fokus på pollinerande insekter

Den reviderade planen innehåller sex mål, varav ett är nytt. Det nya målet lyder: ”Användningen av växtskyddsmedel som är skadliga för pollinerande insekter ska anpassas så att riskerna minimeras”.

Syftet är att särskilt sätta fokus på pollinerande insekter.

– Jag är glad att regeringen nu har beslutat att fortsätta det viktiga arbetet med hållbar användning av växtskyddsmedel. Det känns särskilt viktigt att vi sätter fokus på arbetet med att skydda våra pollinatörer, säger Jennie Nilsson, landsbygdsminister.

Läs mer: Sverige går före i klimatomställningen enligt IEA

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4